Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Preventie en opsporing > Preventie > Voeding > Algemeen
Voeding: Algemene informatie
Hoe omgaan met kanker?
Stand van zaken rond voeding en kanker
Het is door bepaalde observaties dat de allereerste verbanden tussen voeding en kanker werden geformuleerd. Net zoals voedingsgewoonten over de hele wereld verschillend zijn, verschilt immers ook de frequentie van de verschillende kankertypes op mondiaal vlak.
Het waren vooral migratiestudies die aanleiding gaven tot het formuleren van bepaalde verbanden. Hieruit bleek dat migranten geconfronteerd werden met de vaak opgetekende kankers uit het land waarin ze leven en minder met deze uit het land van herkomst.
Zo kwam bij Chinezen uit Shanghai die naar de Verenigde Staten verhuisden, na 1 of 2 generaties, 10 tot 15 maal meer prostaatkanker voor, maar 4 tot 6 maal minder maagkanker. Dergelijke variaties doen het erop lijken dat het ontstaan van kanker mede beïnvloed wordt door omgevingsfactoren, waaronder voedingsgewoonten.
Op zoek naar een verklaring
Vaak wordt gedacht dat alleen kankerverwekkende stoffen in de voeding tussenkomen in het kankerproces. Hoewel verschillende stoffen in de voeding werden geïdentificeerd als potentieel kankerverwekkend, blijken deze slechts voor een deel de relatie tussen voeding en kanker te verklaren.
Een belangrijke functie van de voeding ligt immers ook in het aanbieden van stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen of kankerverwekkende bestanddelen neutraliseren. Er blijft echter het continue samenspel met omgevingsfactoren en voorbeschikking, waardoor het niet makkelijk is om de rol van voeding te isoleren.
Het testen van hypothesen
Na een grondige analyse van al het beschikbare materiaal kwam een team eminente wetenschappers tot de conclusie dat vermoedelijk 35% van de sterfte door kanker mede veroorzaakt wordt door de voeding.
Hierin is alcohol niet inbegrepen, wat vermoedelijk verantwoordelijk is voor een bijkomende 3%. Toch schommelt dit cijfer tussen 10 en 70%, wat niet verwonderlijk is als we weten dat het niet alleen de invloed van de voeding is die ons kankerrisico bepaalt.
Beter voorkomen dan genezen
Hoewel nog niet alle verbanden tussen voeding en kanker volledig verklaard zijn, bestaan er een paar eenvoudige regels die de kans om langer in goede gezondheid te blijven, kunnen verhogen.
Hiernavolgende tips kunnen niet alleen helpen bij de bescherming tegen kanker, maar ook tegen andere welvaartsziekten, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten.
- Zorg voor voldoende variatie in uw voeding.
- Eet voldoende vers fruit en groenten (200g fruit, 100g rauwkost en 200g gekookte groenten, naast de aardappelen).
- Verkies volkorenproducten voor brood, rijst en deegwaren.
- Beperk de consumptie van dierlijke vetten: maximum 100g vlees per dag, niet meer dan 2 maal per week rood vlees en ten minste 2 maal per week vis.
- Voeg weinig zout toe bij bereidingen en voeg geen extra zout toe aan tafel.
- Beperk het gebruik van suiker.
- Drink dagelijks ten minste 1,5 liter energiearme dranken, bij voorkeur water.
- Beperk het drinken van alcoholische dranken tot twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen.
- Doe minimum 3 maal per week aan lichaamsbeweging met matige intensiteit, bv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen, enz.
- Probeer geen gewicht bij te winnen op volwassen leeftijd indien u over een gezond gewicht beschikt bij het begin van de volwassenheid.
Tot slot
Voorlopig bestaat er geen garantie tegen kanker. Maar met het beschikbare bewijsmateriaal dat ons een rechtstreeks verband toont tussen de meerderheid van de kankers en onze levensstijl (met voeding en roken als de twee belangrijkste invloeden op het kankerrisico), hebben we heel wat middelen om ons kankerrisico te verminderen in eigen handen...
Bron: Stichting tegen Kanker