Omnium of niet?

Omnium of niet?

In tegenstelling tot de verzekering BA Auto, die de burgerlijke aansprakelijkheid van de bestuurder dekt, is de omniumverzekering niet verplicht. Het is dan ook normaal dat bestuurders zich afvragen welk nut het heeft om er één te nemen!

In alle omstandigheden vergoed

Als u een ongeval hebt, zijn er twee mogelijkheden. Bent u "in uw recht", dan is het de verzekering van de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt die de schade vergoedt. Bent u daarentegen "in uw onrecht", dan is het uw verzekering BA Auto die de tegenpartij uitkeert, maar in geen geval uw eigen materiële schade vergoedt. Vandaar dat u er belang bij hebt een volledige omniumverzekering te nemen, want in dat geval krijgt u wél een schadevergoeding, ook als u de schade zelf hebt veroorzaakt.

Een omniumverzekering is echter nog om andere redenen nuttig: ze dekt onder meer ook de materiële schade zonder dat er een tegenpartij bij betrokken is, de materiële schade die veroorzaakt wordt door een onbekende bestuurder (vluchtmisdrijf), een natuurlijke oorzaak heeft (bijvoorbeeld een boomtak die door een storm op uw wagen valt) of het gevolg is van een botsing met een dier of van vandalisme. Ze dekt ook glasbreuk en brandschade, ongeacht de oorzaak en de plaats van de brand.

Bestolen, maar niet geruïneerd

De omniumverzekering dekt ook uw wagen bij diefstal door inbraak, met lichamelijk geweld of in een garage. Toch zal uw verzekeraar meestal uw auto alleen willen dekken als die uitgerust is met een erkend antidiefstalsysteem. Bij een omniumverzekering wordt u ook vergoed als de dieven uw wagen beschadigen.

Zijn de accessoires gedekt?

Ja, als ze niet achteraf geïnstalleerd zijn, zo niet moet u ze aangeven aan uw verzekeraar. Wel gelden er soms beperkingen voor autoradio?s, in de vorm van een te betalen franchise of een interventieplafond.

Noodzakelijk bij aankoop van een nieuwe wagen

Als u met een rammelkast rijdt die niet méér waard is dan een volle benzinetank, heeft het uiteraard geen enkele zin om daar een omniumverzekering voor te nemen! Zo?n verzekering is wél een must als het om een nieuwe auto gaat (of als uw auto nog een aanzienlijke doorverkoopwaarde heeft op de markt).

Het financieel verlies bij een ongeval waarbij u in uw onrecht bent, zou immers te groot zijn, vooral als u uw wagen afbetaalt met een lening. In dat geval zou u een auto moeten blijven afbetalen die u niet meer kunt gebruiken of waarvan de waarde door het ongeval sterk gedaald is. Of uw wagen nu totaal loss is of nog hersteld kan worden: u kunt maar beter de waarborg hebben dat uw verzekeraar de schade wel degelijk vergoedt.

Reële waarde of aangenomen waarde?

We kunnen het maar beter meteen zeggen: een vergoeding in reële waarde (bepaald door een expert op basis van de waarde op de tweedehandsmarkt) is zelden gunstig. U kunt dus beter kiezen voor een vergoeding op basis van de aangenomen waarde. Die wordt op voorhand bepaald en houdt rekening met de catalogusprijs van de wagen, verminderd met een slijtagegraad die afhangt van de ouderdom van het voertuig.

Franchise of niet?

Als uw verzekeraar de schade vergoedt, moet u in principe een franchise betalen (een forfaitair bedrag). Het is echter perfect mogelijk dat hij u volledig uitkeert, op voorwaarde dat u uw wagen laat herstellen in een erkende garage, d.w.z. een garage die een overeenkomst heeft gesloten met de verzekeraar om te werken tegen optimale kwaliteits- en prijsvoorwaarden. Let wel: sommige verzekeraars trekken onder bepaalde voorwaarden geen enkele franchise af.

Ten slotte kunt u soms bij uw verzekeraar een korting bedingen op de te betalen premie, in ruil voor een hogere franchise. Met andere woorden: u bespaart (soms tot 45 %) op de verzekeringspremie, maar weet dat uw eigen aandeel bij een ongeval hoger zal liggen (soms boven de 1.000 euro). Dit is louter een kwestie van keuze?

Mini omnium of volledige omnium?

Veel mensen weigeren hun wagen nog te verzekeren tegen materiële schade als hij ?een dagje ouder? wordt, maar willen wel de bijgaande dekkingen behouden (waarbij de premie uiteraard flink daalt): tegen diefstal, glasbreuk en natuurlijke schade. Ook dat is een kwestie van keuze.

De te betalen premie

Die hangt traditioneel onder meer af van de prijs van de wagen, de leeftijd van de verzekerde, zijn geslacht, zijn woonplaats en het soort gebruik. Maar ook het bedrag van de premie varieert, vooral naargelang de commerciële politiek van uw verzekeraar. Aan u om ? de juiste keuze te maken!