Drie gulden regels

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Veilig de baan op > Motorrijders > Drie gulden regels

Drie gulden regels

De lente is terug in 't land en met het mooie weer verschijnen ook de motors weer op de weg. Maar na de winter zit er vaak wat "roest" op de bestuurders en hun machines. Enkele tips voor een vlotte start.

Heel wat motorrijders gebruiken 's winters de auto, daar zitten ze lekker warm. De motor houden ze voor het mooie weer. Maar ook voor diegenen die het hele jaar door blijven rijden - weer of geen weer - heeft de komst van de lente toch iets van een ontwaken uit de winterslaap. Want 's winters rijd je gewoon niet zoals 's zomers bij mooi weer. Drie gouden tips om uw eerste ritten goed te laten verlopen.

Controleer of uw motor in goede staat is

Heeft uw motor maanden in de garage gestaan of de grillen van de winter moeten trotseren? Kijk dan om te beginnen of hij in goede staat is. Zo'n grote beurt is het ideale moment om de stukken na te kijken die aan slijtage onderhevig zijn. Kijk dus de banden na (sleet en luchtdruk), controleer de remschijven, de ketting (spanning, moet ze worden ingevet?), het oliepeil, en laad de batterij op. Even een blik werpen in het onderhoudsboekje is ook altijd nuttig. En doe altijd een testrit in uw buurt. Draait de motor mooi in vrijloop? Remt hij zoals het hoort? Bent u nog tevreden over de vering? Als u mechanische problemen ontdekt of uw voertuig een onderhoud nodig heeft, doe dan het nodige (doe het zelf of vraag het aan uw concessiehouder) voor u de weg op gaat.

Breng uw conditie weer op peil

Niet alleen de machines hebben last van winterroest! 's Winters hebben we vaak minder lichaamsbeweging, maar motorrijden is een lichamelijke activiteit. Vergeet dat niet. U hoeft daarom niet de conditie van een atleet aan te kweken. Wat stappen of zwemmen kan al volstaan om weer fit te raken. Denk er ook aan om uw rijtechnieken op te frissen. Let op uw houding als u op de motor zit, verzorg uw kijktechniek, rem voorzichtig. De ideale manier om 'warm te lopen' is natuurlijk om het seizoen te beginnen met een rijvaardigheidscursus. België heeft opleidingscentra zat. U vindt er vast een op het internet.

Wees voorzichtig

Deze laatste regel is natuurlijk het hele jaar van toepassing, maar zeker en vooral aan het begin van het seizoen. U zult weer moeten wennen aan de kracht van uw motor en ook de staat van de wegen opnieuw moeten verkennen, want die hebben geleden onder het barre winterweer. Vergeet tot slot ook niet dat u niet alleen bent op de wereld. Anticipeer op eventueel onvoorzichtig gedrag van andere bestuurders. Zo voorkomt u dat u er zelf het slachtoffer van wordt.

Bron: