Nuttige tips voor jouw veiligheid

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Veilig de baan op > Veiligheidstips

Nuttige tips voor jouw veiligheid

Vooruitspringende onderdelen zoals de stuurkolom of de pedalen die inklappen...Breekbare oppervlakten zoals de voorruit of het dashboard die in piepkleine stukjes breken zodat u niet gewond raakt... Een gordel die u op het ogenblik van de klap niet alleen tegenhoudt, maar u echt naar achteren trekt zodat de versnelling tot een minimum beperkt blijft... Een motorkap die zo is ontworpen dat ze bij een aanrijding vooraan niet naar binnen plooit en in de wagen komt... Een koetswerk dat voor- en achteraan als een accordeon in elkaar plooit en zo de schok opvangt, waardoor de energie die bij de botsing vrijkomt niet door de wagen wordt opgevangen... Passieve veiligheid slaat op alle 'snufjes' in uw auto die uw kansen om ongedeerd uit een ongeluk te komen, kunnen vergroten.

Enorme vorderingen in de loop der jaren
Passieve veiligheid is een van de gebieden van de auto-industrie waarin de technische vooruitgang de afgelopen jaren het spectaculairst is geweest. De airbags bijvoorbeeld zijn niet alleen uitgebreid, maar het activeringsmoment is ook almaar nauwkeuriger geworden. De wagens kunnen nu detecteren of er passagiers aanwezig zijn om het signaal tot activering van de kussens te geven. De autoconstructeurs houden ook steeds meer rekening met de veiligheid van de voetgangers. Bij sommige wagens is er bijvoorbeeld ruimte voorzien tussen de motor en de motorkap om bij aanrijding van een voetganger de schok op te vangen. Naast de esthetische, financiële en ecologische criteria die bij de keuze van een auto gewoonlijk de doorslag geven, zouden dus ook de troeven inzake passieve veiligheid op het ogenblik van de aankoop mee in de weegschaal gelegd moeten worden.

Uw veiligheid ligt nog altijd in uw handen
Ondanks deze grote vooruitgang blijft de verantwoordelijkheid van de bestuurder beslissend voor de veiligheid van de inzittenden. De beste veiligheidsgordel ter wereld is waardeloos als hij niet gedragen wordt. Die vaststelling geldt zo mogelijk nog meer voor de beschermingsmaatregelen die voor de kinderen bestemd zijn en die nog te vaak verwaarloosd worden. Ook de rijhouding is enorm belangrijk. Let erop dat uw stoel op de juiste afstand staat van uw stuur en pas eventueel de hoogte van het verankeringspunt van uw veiligheidsgordel aan.

Auteur: Marion Garteiser, journaliste ViVio

Bron: