Opgelet voor elektrocutie!?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Opgelet voor elektrocutie!

Opgelet voor elektrocutie!

De uitvinding van de elektriciteit heeft ons comfort sterk verhoogd. Ook al is ze vandaag goed ?getemd?, toch kan ze roekeloze personen nog lelijk parten spelen. Ziehier enkele veiligheidstips?

Herinnert u zich nog de tragische dood van Claude François? Wat een idee om ?met elektriciteit te spelen? en dit met natte handen, of erger nog: terwijl hij in zijn bad lag te weken! En toch begaan we in het dagelijkse leven allemaal wel eens blunders.

Een installatie die voldoet aan de regels

De nieuwste elektrische installaties zijn uitgerust met zeer gevoelige aardlekschakelaars , onder meer in de badkamer. Bij problemen wordt de stroom dan ook afgesneden aan de bron.

Grote elektrische huishoudtoestellen zijn veiligheidshalve voorzien van een aardaansluiting, maar dan moet u wel heel de installatie aarden natuurlijk! Als u eenmaal die voorzorgen hebt genomen, mag u nooit ofte nimmer elektrische apparaten aanraken met natte handen. En als u uw haardroger of radio op de badrand laat slingeren, kunt u zich makkelijk indenken wat de gevolgen zijn als ze in het water terechtkomen?

Trek ook altijd de netstekkers uit vóór u leerling-elektricien wilt spelen. Moet u aan de verlichting werken, zet dan altijd eerst de hoofdschakelaar op ?uit?, want de muurschakelaar laat wel degelijk elektrische voeding lopen naar uw luchter, ook al bent u zich daar niet van bewust. Het volstaat dus niet om die schakelaar uit te zetten ? tenzij u een 220V-fanaat bent!

Heel wat elektrische apparaten mogen alleen geopend worden door de technische dienst van het merk (of op zijn minst door een geschoolde elektricien of elektronicaspecialist). Zodra de behuizing geopend is, hebt u immers toegang tot onderdelen onder spanning, en bovendien houden de condensatoren stroom vast, zelfs als het stopcontact uitgetrokken is. ?t Is maar dat u het weet!

Handigheid en elektriciteit

Tal van elektrische ongevallen worden ook veroorzaakt door verkeerd gebruik van stopcontacten, draden of verlengkabels. Eerste gouden regel: laat nooit een kabel of een verlengdraad aangesloten zitten als het andere uiteinde nergens naar leidt. Uw kind zou het wel eens kunnen vastnemen en in zijn mond steken. Het gevaar voor elektrisering (de stroom loopt door het lichaam en laat sporen na) of zware brandwonden in de mond is wel degelijk reëel en is veel groter dan het eigenlijke risico op elektrocutie. Controleer ook regelmatig de snoeren van uw elektrische toestellen en aarzel niet om ze te vervangen als de omhulling gescheurd of versleten is, waardoor de binnenkabels komen bloot te liggen. Begin niet te knoeien om toch maar enkele euro?s uit te sparen, en raak nooit ontblote draden aan!

Stopcontacten trekken met hun twee gaatjes altijd kinderen aan. Ze stoppen er graag hun natte vingers in of houden er een metalen voorwerp tegen. Om dit risico te vermijden, installeert u het best veiligheidscontacten die een even sterke en gelijktijdige druk vereisen in beide openingen om er de stekker te kunnen insteken, of een specifieke beveiliging (beschermplaatjes).

Preventie: de moeder van alle veiligheid

Ook al bestaan er vandaag allerlei beveiligingen om elektriciteitsrisico?s te verminderen, u kunt zich maar beter van bij het begin goede gewoonten eigen maken. Geef uw kinderen het juiste voorbeeld en waarschuw hen voor de mogelijke gevaren. Vestig buitenshuis hun aandacht op de elektriciteitspalen en leg hun uit dat ze in geen geval de draden mogen aanraken die erdoor lopen of bijvoorbeeld nooit met een vlieger mogen spelen in de buurt ervan. Zeker niet als de draden op de grond gevallen zijn. Leer hun bovendien binnenshuis veilig om te springen met elektrisch speelgoed.

Verplicht hen om dat speelgoed uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te halen in plaats van aan de draad te trekken! Let er ook op dat ze nooit een glas water of frisdrank op de elektrische apparaten zetten die ze gebruiken. Het gaat hier niet alleen om hun veiligheid, maar ook om het overleven van uw tv-toestel bijvoorbeeld!

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio