Rookdetectors?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Rookdetectors?

Rookdetectors?

Diverse bepalingen voorzien nu de verplichte installatie van rookmelders.

De rookmelders dienen conform de handleiding te worden geïnstalleerd in de vertrekken van uw woning waar er geen "normale" rookontwikkeling, hete waterdampen of stof zijn. Het is aldus aangewezen om geen rookmelders te plaatsen in de keuken, de badkamer, de garage en de verwarmingskelder. Alle andere vertrekken mogen uitgerust worden met een autonome rookmelder.

Geef bij de plaatsing voorrang aan de gemeenschappelijke gang op elke verdieping. Controleer of het signaal hoorbaar is in alle vertrekken van uw woning, zelfs met gesloten deuren. Het is aangeraden de rookmelders te testen overeenkomstig de instructies van de fabrikant.

1. Het Waalse Gewest

Het Besluit van de Waalse Regering van 21 oktober 2004 verplicht de installatie van rookmelders in elke individuele of collectieve woonst, dus in elke woning, studio of appartement.

Vanaf wanneer dient de woning uitgerust te worden met een rookmelder?

Bestaande woningen : ten laatste op 01 juli 2006;
Woningen in opbouw : sinds 20 november 2004;
Gehuurde woningen : de aankoop en de installatie van de rookmelders is ten laste van de eigenaar van de woning, het vervangen van de batterijen is ten laste van de huurder.

Welk type rookmelder dient geïnstalleerd te worden ?

De rookmelders dienen optische rookmelders te zijn die gecertificeerd zijn door een erkend organisme (Bosec). Bovendien moeten de rookmelders autonoom functioneren en worden gevoed door geïntegreerde batterijen of via het netwerk 230V. In dit laatste geval dient een noodbatterij te zijn ingebouwd teneinde de werking van het toestel bij elektrische panne te waarborgen.

Voor de in opbouw zijnde woningen geldt ook het volgende : indien de controle van de conformiteit van de elektrische installatie (met het oog op de inwerkingtreding van deze elektrische installatie) plaatsvindt na 20 april 2005 en de woning minstens vier rookmelders telt, dan dienen deze melders onderling te worden verbonden of op een centrale te worden aangesloten. De verbonden rookmelders verspreiden elk hun geluidssignaal wanneer één van hen rook detecteert.

Hoeveel rookmelders dienen er geplaatst te worden?

  • appartement kleiner dan 80m2 : 1 rookmelder;
  • appartement groter dan 80m2 : 2 rookmelders;
  • woning : op elk niveau (1) van de woning met een oppervlakte kleiner dan 80m2 : 1 rookmelder
  • woning : op elk niveau van de woning met een oppervlakte groter dan 80m2 : 2 rookmelders.

Het aantal rookmelders mag worden verhoogd indien de risico's belangrijker worden (bvb: rokers in slaapkamers).

Met betrekking tot de studentenkoten : deze worden beschouwd als wooneenheden, alhoewel de meerderheid collectieve huisvesting betreft (2). De van kracht zijnde reglementen voor collectieve huisvesting (met meerdere huurders) zijn identiek aan deze voor een individuele woning.

Deze wetgeving beoogt niet de gemeenschappelijke ruimtes van appartementsgebouwen.

(1) halve verdiepingen zijn te aanzien als volwaardige verdiepingen.
(2) Collectieve huisvesting : huisvesting waarvan minstens één vertrek of één sanitaire ruimte gebruikt wordt door meerdere gezinnen of meerdere huurders.

Waar rookmelders plaatsen?

In een woning met één verdieping (appartementen, bungalow) dient de rookmelder bij voorkeur geplaatst te worden in de nachthall of bij gebreke hieraan in het vertrek waarop de deuren van de slaapkamers uitgeven. Van zodra twee rookmelders noodzakelijk zijn (oppervlaktes groter dan 80m2), dient de tweede rookmelder geïnstalleerd te worden in de inkomhall die toegang verleent tot de living of in de living indien de inkomhall rechtstreeks verbonden is met de nachthall die reeds uitgerust is met een rookmelder.

In woningen met diverse verdiepingen (huizen, duplexappartementen) dient er minstens één rookmelder geïnstalleerd te worden op elke verdieping van de woning, bij voorkeur geplaatst in de nachthall of het vertrek waarop de deuren van de slaapkamers uitgeven. Verdiepingen zonder kamers worden bij voorkeur uitgerust met een rookmelder in de hall of de overloop die toegang verleent tot bewoonbare vertrekken of bij gebreke hieraan in de living of elke andere bewoonbare ruimte met uitzondering van de keuken.

Indien de oppervlakte van een verdieping groter is dan 80m2, dient de tweede rookmelder te worden geïnstalleerd in een ondervermeld vertrek volgens een prioritaire volgorde indien dit vertrek nog niet werd uitgerust met een rookmelder :

  • hall of overloop die toegang verleent tot de woonruimtes;
  • de kamer waarin het bovenste gedeelte van een trap uitkomt;
  • de aan de keuken aanpalende kamer;
  • de slaapkamer;
  • elke andere woonruimte (behalve de keuken).

In de meeste gevallen geldt het volgende :

  • in de kleine appartementen dient de rookmelder te worden geplaatst in de hall die toegang verleent tot de slaapkamers;
  • in de grotere appartementen en de woningen zonder verdieping dient de tweede rookmelder te worden geplaatst in de inkomhall of in de living;
  • in de woningen met verdiepingen dienen de rookmelders te worden geplaatst op de overloop, in de inkomhall (dichtbij de woonvertrekken) en in voorkomend geval in de zolderkamer of in de traphall die hiernaar leidt.

2. Het Brussels Gewest

Bij Besluit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 15 april 2004, verplicht het Brussels Gewest de eigenaars/verhuurders rookmelders te installeren in de door hen verhuurde woningen.

Over welke woonsten gaat het?

Deze verplichting geldt enkel voor wooneenheden die verhuurd worden (huizen, studio's of appartementen).

Vanaf wanneer dienen deze woonsten te worden voorzien van rookmelders?

De huurwoningen dienen vanaf 01 juli 2005 te zijn uitgerust met rookmelders. De aankoop, de installatie alsook de vervanging van deze rookmelders zijn ten laste van de verhuurder.

Welke type van rookmelder dient geïnstalleerd te worden ?

De rookmelders dienen gecertificeerde , optische rookmelders te zijn. De rookmelders dienen te worden gevoed door geïntegreerde lithiumbatterijen met een levensduur van meer dan 5 jaar of via het netwerk 230V. In dit laatste geval dient een noodbatterij te worden voorzien teneinde de werking van het toestel bij elektrische panne te waarborgen.

Hoeveel rookmelders dienen er geplaatst te worden en waar?

Er dienen rookmelders te worden geplaatst in elk afzonderlijk vertrek dat dient te worden betreden om van de slaapkamer(s) naar de buitendeur te gaan.

3. Vlaams Gewest

Het decreet van 8 mei 2009 bepaalt dat voortaan alle nieuw te bouwen woningen en alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, moeten uitgerust zijn met correct geïnstalleerde rookmelders. Bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw of de uitvoering van de renovatiewerkzaamheden wordt aangegeven waar de rookmelder of rookmelders geplaatst zullen worden.

Welk type rookmelder dient geïnstalleerd te worden ?

Het dient te gaan om een apparaat conform NBN EN 14604 dat reageert op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, en dat niet van het ionische type is.

Bronnen: Assuralia en Ministerie van het Waalse Gewest, afdeling huisvesting