Vier goede voornemens om het nieuwe jaar in schoonheid te beginnen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Nuttige Tips > Vier goede voornemens

Vier goede voornemens om het nieuwe jaar in schoonheid te beginnen

Ik vecht tegen winterdipjes

Voelt u uw moreel naar beneden duiken zodra de herfst begint? Dan hebt u waarschijnlijk last van een seizoensdepressie. Ons lichaam heeft inderdaad een bepaalde hoeveelheid licht nodig om zich de hele dag door lekker te kunnen voelen. Die hoeveelheid schommelt tussen 2500 en 10.000 lux. Binnen halen we die norm onmogelijk, want in een met kunstlicht verlichte kamer of kantoorruimte is de hoeveelheid licht niet meer dan 500 lux! Wat kunt u eraan doen? Trek een dikke mantel, wanten, een sjaal en een muts aan en ga een stevige wandeling maken in de open lucht zodra de zon zich laat zien. Een andere mogelijkheid is een lichttherapie volgen (regelmatige blootstelling aan een lichtbron). Vraag uw huisarts om inlichtingen. Er bestaan tegenwoordig lampen, lichtwekkers en zelfs brillen die speciaal daarvoor zijn ontworpen.

Ik gebruik alleen herlaadbare batterijen

Wegwerpbatterijen zijn heel duur in gebruik en zorgen voor heel veel toxisch afval. Volgens een enquête die werd verricht door OIVO gebruikt 30% van de Belgen dit soort batterijen in walkmans en 47% in speelgoed. Nog meer onrustwekkend is dat 18% van ons deze batterijen na gebruik soms gewoon bij het huisvuil durft te doen. Wat is hier de juiste werkwijze? Laat uw gebruikte wegwerpbatterijen achter op de inzamelpunten en -dozen van Bebat (aanwezig in scholen, supermarkten, apotheken, ziekenhuizen...) en gebruik liever herlaadbare batterijen. Die zijn minder duur en veel milieuvriendelijker dan de wegwerpbatterijen.

Ik probeer minstens één keer per dag de slappe lach te krijgen

Volgens een studie die werd verricht door een Duitse psycholoog lachen we gemiddeld maar zes minuten per dag. In de jaren 50 was dat nog achttien minuten. Lachen versterkt nochtans ons afweersysteem, het vermindert de negatieve effecten van stress, versterkt onze cognitieve hersenfuncties en helpt hart- en vaataandoeningen voorkomen. Wilt u uw gezichtsspieren wat meer laten bewegen? Kijk dan naar grappige films en naar programma's met bloopers - die zijn aan het eind van het jaar op bijna elke zender te zien. Elkaar strak aankijken en daarbij allerlei gekke grimassen trekken, zet ook altijd aan tot lachen. Hebt u al alles geprobeerd om uzelf op te vrolijken en is er niets dat helpt? Ook voor zwaardere kwalen bestaan er aangepaste remedies: schrijf u zo snel mogelijk in bij een lachclub (adressen vindt u op de website www.lachclub.be).

Ik geef me op als bloeddonor

Bloed geven redt levens! Een medisch spoedgeval, chirurgische ingrepen en levensbehoudende behandelingen... het zijn allemaal situaties die een bloedtransfusie vereisen. Bent u tussen 18 en 65 jaar, gezond en wilt u bloeddonor worden? Ga dan naar een erkend centrum (u vindt de lijst van de centra op de website www.transfusie.be). Als u eenmaal als donor aanvaard bent, moet u uw toestemming bevestigen in een document waarin u erkent dat u op de hoogte bent van de onderzoeken die op uw bloed zullen worden uitgevoerd. Ter informatie: een gezond iemand kan vier keer per jaar bloed geven met een tussenperiode van minstens twee maanden tussen elke keer.

Auteur: Aurélie Bastin, journaliste ViVio