Tien tips om verstandig te surfen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Nuttige Tips > Verstandig te surfen

Tien tips om verstandig te surfen

Shoppen, online spelen, uw rekeningen beheren... Alles, of toch bijna, kan tegenwoordig via internet. Om u te beschermen tegen de valstrikken van het web, heeft de Europese Commissie een site ontworpen met informatie en talrijke aanbevelingen in verband met uw online rechten. U krijgt van ons de top tien van de beste raadgevingen.

  1. World of Warcraft vanaf 8 jaar?
    Hou de door uw kinderen bezochte websites in het oog en controleer of de spelletjes die ze spelen wel degelijk voorzien zijn van het PEGI-logo. Dit logo betekent dat het spel of de website in kwestie gecontroleerd wordt door een beheerder die waakt over de bescherming van de jongste gebruikers.
  2. Zal mijn code geheim blijven?
    Bent u bang om uw persoonlijke gegevens door te geven aan iemand met slechte bedoelingen wanneer u online een rekening betaalt? Verzeker u ervan dat het adres van de pagina begint met "https://" en niet met "http://". U moet ook de mogelijkheid hebben het veiligheidscertificaat te raadplegen, als bewijs dat de verbinding gecodeerd is.
  3. Antispammaatregelen
    Wanneer u online een formulier invult, doet u er goed aan alleen de verplichte informatie door te geven. Zorg ook voor een afzonderlijk e-mailadres voor mailinglijsten, forums en openbare websites. Kies voor een adres dat noch uw naam, noch uw voornaam bevat.
  4. Ik heb per vergissing twee flatscreens gekocht. Wat nu?
    Als u tweemaal op "kopen" geklikt hebt, hebt u het recht om één bestelling zonder boete en zonder verantwoording te annuleren binnen een tijdspanne van 7 werkdagen vanaf de leveringsdatum.
  5. En als mijn baas nu eens terechtkwam op de foto's van mijn laatste vakantie?
    Aarzel niet om een schuilnaam te gebruiken en om de parameters ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer te activeren op de websites waarop u berichten en foto's achterlaat. Denk er ook aan dat u uw blog met een paswoord kunt beschermen en de toegang dus beperken tot een aantal personen.
  6. Met de verzendingskosten, heeft mijn mp3-speler mij veel geld gekost!
    Bestel nooit iets en betaal niets online zolang u niet zeker bent van de voorwaarden betreffende de prijs, de kosten en de levering van het artikel dat u wenst aan te kopen.
  7. Binnen welke termijn moet ik een online gekochte T-shirt terugsturen?
    U hebt het recht om een product terug te sturen binnen een termijn van minimum 7 werkdagen vanaf de dag waarop u het ontvangen hebt. Opgelet: het recht op herroeping is niet van toepassing op sommige artikels (een gepersonaliseerd kopje met uw eigen foto's, bederfelijke levensmiddelen, open cd's en dvd's...).
  8. Een gratis reis... op € 500 na!
    Alvorens te zwichten voor de verleiding van wat gratis is, moet u alle voorwaarden van de aanbieding zeer aandachtig lezen. U moet er bovendien zeker van zijn dat u die voorwaarden goed begrepen hebt. Als een product aangekondigd wordt als 100% gratis, kan men u ook geen geld vragen. Raadpleeg in geval van twijfel de plaatselijke verbruikersorganisatie.
  9. € 1 voor een vliegtuigticket: moet ik op mijn hoede zijn?
    Zorg ervoor dat u steeds weet wie de verkoper is (naam en adres van de vennootschap). Als u bijkomende kosten of taksen moet betalen, moet dat duidelijk blijken uit de website en inbegrepen zijn in de vermelde prijs.
  10. Schade veroorzaakt door een defect product: welke schadevergoeding?
    De fabrikant van een defect toestel (zoals een oververhit televisietoestel dat in huis brand zou veroorzaken) is door de Europese wetgeving verplicht om de veroorzaakte schade te vergoeden. Als u een artikel online koopt, moet u altijd een kopie bewaren van de e-mail die de ontvangst van uw bestelling bevestigt en die dus ook de verkoper identificeert.

Auteur: Aurélie Bastin, ViVio-journaliste