Studeren met Erasmus: wat en hoe ?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Nuttige Tips > Studeren met Erasmus

Studeren met Erasmus: wat en hoe ?

Erasmus was in het academiejaar 2006-2007 goed voor 153.396 studenten verspreid over 27 landen. En dat aantal stijgt nog altijd sinds het project twintig jaar geleden van start ging. Het Erasmusproject biedt financiële steun aan studenten van het hoger onderwijs die een jaar gaan studeren in een ander Europees land. Zo vergoedt het de extra kosten die studeren in het buitenland meebrengt - niet de kosten dus die een student in een normaal jaar in eigen land maakt. In bepaalde gevallen kunnen Erasmusstudenten nog een bijkomende beurs krijgen. Als ze in hun eigen land recht hebben op een beurs, loopt die bovendien gewoon door. Nog een ander voordeel: de in het gastland behaalde resultaten - een geslaagd vak levert meestal 3 punten op, wat overeenkomt met 45 lesuren - worden volledig erkend in het eigen land.

Wie komt in aanmerking en wat zijn de selectiecriteria ?

Het uitwisselingsprogramma van Erasmus wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de Europese Unie, maar de belangrijkste beslissingen worden genomen door de inrichtende universiteiten en hogescholen zelf. Zij zijn het die de instellingen kiezen waarmee ze willen samenwerken en ze beslissen ook welke studenten ervoor in aanmerking komen. Er zijn drie criteria:

  • het academisch dossier
  • de kennis van de taal van het gastland
  • de motivatie van de student: deze moet kunnen aantonen dat hij in staat is om het jaar in het buitenland tot een succesvol einde te brengen.

De studieovereenkomst

De studieovereenkomst is een belangrijk document voor de Erasmusstudenten. Het beschrijft het programma dat ze in de gastinstelling zullen volgen en vermeldt ook de resultaten die ze moeten behalen opdat de thuisinstelling het studiejaar als geslaagd zou erkennen. Zo'n Erasmusjaar is voor de studenten natuurlijk in de eerste plaats een leerrijke ervaring, vol boeiende ontdekkingen en contacten, maar voor de scholen en universiteiten is het de academische meerwaarde die telt. Het is dus handig om op de hoogte te zijn van de voorwaarden tot slagen, anders zou het mooie avontuur wel eens kunnen uitdraaien op een verloren jaar...

Hoe een bestemming te kiezen ?

Erasmusverblijven worden toegekend vanaf het tweede bachelorjaar. Wie zo'n studiejaar plant, kan dus maar beter in het eerste jaar al beginnen na te denken over een bestemming.
De criteria om een verblijf te kiezen voor het Erasmusjaar hangen af van de persoonlijke voorkeuren van de student, maar er moet ook gekeken worden naar het studieniveau van de instelling. Ook de taal is een belangrijk element: als de student al tweetalig Nederlands-Frans is, is het misschien interessanter om naar Londen te trekken dan naar Parijs. Van een verblijf in een meer afgelegen land profiteren om een zeldzamere taal te leren kan ook een criterium zijn om de keuze te bepalen - in dat geval is het wel raadzaam om voor het vertrek een initiatiecursus te volgen. Erasmusstudenten moeten ook de datum van de start van het nieuwe studiejaar in de gaten houden, zeker als ze van plan zijn om in de zomermaanden een studentenjob te doen. Het is ook aan te raden om informatie in te winnen over de meest gebruikte onderwijsmethoden in het gekozen land: hoorcolleges, groepswerken, opzoekwerk in de bibliotheek... En ook over de examens: een verhandeling, meerkeuzevragen... Dat zijn geen details... Het Erasmusverblijf goed voorbereiden is een eerste en cruciale stap op de weg naar het succes...

Auteur: Marion Garteiser, journaliste ViVio