Waar vandaan: Juridisch advies > Opgelet: beschikt u wel over een EPC attest?

Opgelet: beschikt u wel over een EPC attest?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Opgelet: beschikt u wel over een EPC attest?

 

U weet allicht al dat indien u een woning verkoopt of verhuurt u over een zogenaamd EPC attest (Energieprestatiecertificaat) moet beschikken. Dit is een verplichting welke op Europees niveau wordt opgelegd, maar toch zijn er in België verschillen naargelang het gaat om Vlaanderen, Wallonië en Brussel. We zetten de huidige regels voor deze verschillende regio's hier even op een rij.

 

Het EPC attest  in Vlaanderen

 

In Vlaanderen bestaat de verplichting om over een EPC attest te beschikken al enige tijd. Concreet houdt het in dat elkeen die een woning wenst te verkopen of te verhuren over een dergelijk attest moet beschikken en dit vooraleer u uw eigendom te koop of te huur aanbiedt!

In Vlaanderen wordt hieromtrent trouwens al een paar jaar degelijk controle uitgevoerd.

Voor kantoren en handelspanden is het voorlopig in Vlaanderen nog niet verplicht om over een EPC attest te beschikken. Wellicht zal dit naar de toekomst toe nog veranderen.

 

De vraag stelt zich hier ook of u er toe gehouden bent om de energiescore effectief ook te vermelden in de publiciteit indien u uw woning te koop of te huur aanbiedt?
Voor Vlaanderen is dit tot op heden nog niet verplicht, maar weldra zal ook deze verplichting hier ingevoerd worden.

 

Bent u in Vlaanderen niet in orde met uw EPC attest dan kan er een boete opgelegd worden van 500 EUR!

 

Het EPC attest in Wallonië

 

IN Wallonië heeft men ook de verplichting ingevoerd om over een EPC attest te beschikken bij de verkoop of de verkoop van een woning of een appartement en dit sinds 1 juni 2011.

Net als in Vlaanderen moet hier momenteel de energiescore nog niet gepubliceerd worden.

 

Het EPC attest in Brussel

 

Sinds kort is het in Brussel ook verplicht om bij de verkoop of de verhuur (de verplichting in geval van verhuur gaat van kracht vanaf 1 november 2011) van een woning of appartement over een EPC attest te beschikken. Maar hier gaat men nog een stap verder en is een dergelijk attest ook nodig bij de verkoop van kantoorgebouwen die groter zijn dan 500 m² en ook voor de verhuur van dergelijke kantoorgebouwen zal vanaf 1 november 2011 een EPC attest nodig zijn.

 

Ook in Brussel kan u een boete riskeren indien u niet in orde bent en bovendien moet hier de energiescore gepubliceerd worden bij elke publiciteit.

 

Vrijdag 13 Januari 2012

 

 

rss