Waar vandaan: Juridisch advies > Hondengeblaf = burenhinder?

Hondengeblaf = burenhinder?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     


Onze buurman heeft twee grote honden die de ganse dag door blaffen. Daar onze kleinkinderen geregeld bij ons zijn en in de namiddag ook nog een dutje doen, is dit soms ondraaglijk. Wij hebben hem hier al eens over aangesproken, maar er komt geen verandering in de situatie. Kunnen wij op juridisch vlak iets ondernemen?

Het gaat hier duidelijk om een geval van burenhinder. Er bestaan tussen naburige eigendommen bepaalde "betrekkingen". Eens deze betrekkingen vastgelegd zijn, moet er ook een evenwicht in stand gehouden worden, dezogenaamde "evenwichtsleer"(artikel 544 van ons Burgerlijk Wetboek). Om dit evenwicht te kunnen bepalen moet echter rekening gehouden worden met de "normale lasten van nabuurschap". Een goed nabuurschap vereist enige verdraagzaamheid. Overlast daarentegen betekent dat er een overschrijding is van de grens van de normale lasten welke voortspruiten uit het nabuurschap.

Volgens onze wetgeving is de eigenaar van een onroerend goed die op een niet foutieve wijze het evenwicht verstoord tussen naburige eigendommen door er een last op te leggen die de maat van de normale ongemakken uit nabuurschap overschrijdt, aansprakelijk wegens burenhinder.
De sanctie hiervoor bestaat in het herstel van het verbroken evenwicht tussen de eigendommen. Het houden van een hond mag volgens onze wetgeving niet tot gevolg hebben dat het geblaf van deze hond een overlast met zich meebrengt ten overstaan van de buren. Het geblaf van een hond overdag kan zeker rustverstorend zijn.

De Burgerlijke Rechtbank te Brugge sprak zich reeds uit over een gelijkaardig geval. Ook hier maakte de hond van de nabuur veel lawaai overdag. De rechter oordeelde dat het evenwicht tussen deze buren verstoord was en dat de hond effectief zorgde voor buitenmatige hinder. Zijn baas had bovendien ook geen enkele maatregel genomen om deze hinder te voorkomen. Daarom besliste de rechter dat de hond moest verwijderd worden. De buur mocht zijn hond alleen terug halen indien hij ervoor kon zorgen dat er geen nieuwe hinder zou ontstaan.

Doet het hondengeblaf zich ook 's nachts voor, dan kan er sprake zijn van "nachtlawaai". Uw buurman kan dan ook op strafrechterlijk gebied aangesproken worden en veroordeeld worden wegens het verstoren van de rust van de omwonenden.

Wat raden wij u nu aan? In eerste instantie doet u er goed aan uw buurman per aangetekend schrijven in gebreke te stellen en hem te vragen een oplossing te zoeken voor het overdreven geblaf. Lukt dit niet dan kan u hem oproepen bij de plaatselijke vrederechter voor een poging tot verzoening. Komt ook hier geen oplossing uit de bus, dan kan u nog overgaan tot een effectieve dagvaarding voor de vrederechter.

Wij raden echter aan al het mogelijke te doen om onderling tot een akkoord te komen. Vergeet niet dat een gerechtelijke procedure soms lang kan aanslepen en ook voor kosten zorgt.

Vrijdag 14 September 2007

 

 

rss