Waar vandaan: Juridisch advies > Geld geleend en niet teruggekregen

Geld geleend en niet teruggekregen

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Je helpt een vriend in geldnood. Je leent hem 5.000 EUR. Enige tijd nadien zijn zijn geldproblemen opgelost en vraag je hem je het geleende bedrag terug te betalen. Doch hier komt niets van in huis! Je vreest dat je je geld niet meer zal terugzien, want bovendien heb je met hem geen enkele schriftelijke overeenkomst gemaakt en kan je zelfs niet aantonen dat je hem dat geld effectief hebt geleend!

Wat kan je doen?

Het spijtige in een dergelijke zaak is uiteraard het feit dat er niets omtrent deze lening op papier staat. Indien je vriend zegt dat hij niets van u heeft gekregen, dan is het zijn woord tegen dat van u. Je kan dus op geen enkel moment bewijzen of je hem wel degelijk geld hebt geleend, tenzij er misschien ten tijde van de overhandiging van het geld een onpartijdige getuige aanwezig zou zijn geweest die dit dan voor u kan getuigen.

Wat kan je nu doen?

In eerste instantie moet je proberen vooralsnog een schriftelijke overeenkomst op te stellen waarin hij toegeeft dat je hem 5.000 EUR hebt geleend en dat hij er zich toe verbindt dit bedrag terug te betalen binnen een bepaalde tijdsspanne. Een dergelijk contract moet dan ondertekend, gedagtekend en opgemaakt worden in twee exemplaren.

Indien hij een dergelijke overeenkomst ondertekent dan is er geen probleem en moet hij zich aan de uitvoering van deze overeenkomst houden. Komt hij deze overeenkomst niet na, dan kan je later naar de rechter stappen en hem doen veroordelen om de overeenkomst uit te voeren. Je kan dan effectief bewijzen dat hij dit bedrag van u geleend heeft vermits je dan beschikt over een document waarin hij toegeeft deze som van u te hebben gekregen.

Slaag je er niet in hem een dergelijke overeenkomst te doen ondertekenen, dan zal het niet gemakkelijk zijn om uw geld terug te krijgen. In dat geval raden wij aan zo snel mogelijk een aangetekende brief op te sturen als ingebrekestelling.

Hierin verwijs je hem naar het feit dat je hem een bedrag van 5.000 EUR leende op ......(hier haal je de datum aan waarop je hem dat geld effectief gaf). Je vraagt hem het door u geleende geld terug te betalen binnen een bepaalde tijd; eventueel stel je een afbetalingsplan voor.

Gaat hij hier niet op in, dan vrezen wij het ergste. Zoals reeds aangehaald heb je geen enkel bewijs dat je hem dit bedrag uitleende. Dus indien je voor deze zaak naar de rechter zou stappen, dan heb je geen been om op te staan. Je kan geen bewijs leveren van het feit dat je dit geld effectief aan hem hebt geleend.

Naar de toekomst toe kunnen wij u slechts één belangrijk advies geven, nl maak steeds een schriftelijke overeenkomst bij het lenen van geld (ook bij andere overeenkomsten).

Al gaat het maar om een klein bedrag en vertrouwt u deze persoon door en door, toch is het beter te voorkomen dan te genezen!

Vrijdag 23 November 2007

 

 

rss