Deel via

Waag jij je aan cryptogrammen? 5 leuke weetjes

Een cryptogram oplossen is goed voor je brein en het zorgt voor ontspanning. Toch kan het aardig moeilijk zijn om het juiste woord te vinden aan de hand van de cryptische omschrijving. Enkele weetjes over de cryptische puzzels, want weetjes komen altijd van pas voor puzzelaars. Ken jij een koning die overdag vrij is?

-> Een nachtvorst!

cryptogramWat is een cryptogram?

Een cryptogram is een woordpuzzel waarbij je aan de hand van dubbelzinnige omschrijvingen op zoek moet gaan naar het antwoord dat je moet invullen in het raster. Het woord cryptogram komt van het Griekse 'krypto', wat 'ik verberg' betekent. De oplossing zit verborgen in de omschrijving. Je moet er alleen even heel diep over nadenken, want op het eerste gezicht lijken die omschrijving vaak onbegrijpelijk.

Cryptoniem

Als een cryptische omschrijving in een cryptogram uit slechts één woord bestaat, noem je dat een 'cryptoniem'.

Een voorbeeldje. Welk woord zoeken we bij de omschrijving ‘bijbaan’? Je zou denken dat het hier gaat om een job die een persoon doet naast zijn of haar hoofdberoep. Maar bij cryptogrammen vat je het beter letterlijk op: een baan met bijen dus. We zoeken hier naar het woord ‘imker’. ‘Bijbaan’ is dus een cryptoniem.

Geen cryptogrammen voor Engelsen

Vraag je in een land waar ze Engels spreken naar een cryptogram, zullen ze je er raar aankijken. Ze denken dat je op zoek bent naar geheime codes. Je kan er beter vragen naar ‘cryptic crosswords’. Dan krijg je een cryptogram voorgeschoteld zoals wij het kennen.

De evolutie van het cryptogram

De zwarte vakjes in de puzzel stonden in de beginjaren van het cryptogram symmetrisch of in spiegelbeeld in de puzzel. Een veelgebruikte diagrammaat was 15 bij 15 vakjes. De woorden in een cryptogram hadden zo veel minder kruisende oplossingswoorden dan bij een kruiswoordpuzzel. Vandaag staan de zwarte vakjes in het cryptogram niet langer symmetrisch. Het cryptogram is geëvolueerd naar een vrijere vorm met vaak afwijkende afmetingen.

Taalhumor

Cryptograaf of cryptogrammenmaker, het klinkt niet meteen als het meest glamoureuze beroep. Toch zijn er enkele mensen die er aardig de kost mee verdienen. Over sommige omschrijvingen moet je (meer dan) twee keer nadenken vooraleer je de oplossing vindt, en andere zijn zo slim gevonden dat je er toch even moet om lachen. Ken jij het antwoord op deze omschrijvingen? Zweef er even met je cursor rechts naast.

  • Een watergevecht: aquarel
  • Vader van een tweeling: dubbeldekker
  • Stoppen met contact zoeken: stopcontact
  • Slapend keukengerei: mafketel
  • Koe tijdens een aardbeving: milkshake

Sla zelf aan het puzzelen

puzzelclubHeb je er zin van gekregen om cryptogrammen op te lossen? Op puzzelclub.be vind je een uitgebreid aanbod van digitale puzzels. Naast cryptogrammen zijn er ook sudoku’s, kruiswoordraadsels, binairo’s, Zweedse puzzels, doorlopers, woordzoekers, filippines en legpuzzels. Voor 3,95 euro per maand maak je zoveel puzzels als je wilt. Via SeniorenNet betaal je nu zelfs maar 1 euro voor je eerste maand.

Lukt het niet meteen om een cryptogram op te lossen? Op puzzelclub.be krijg je hints als je dat vraagt. Je kan er ook meteen controleren of de ingevulde woorden wel correct zijn.

Veel crypto- en puzzelplezier!

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

5 reacties

Hugoo
Dit systeem (van puzzelclub.be) wil ik de gemiddelde senior nog wel eens zien ten uitvoering brengen. Dat is al een straffe puzzel op zichzelf, en zonder hints.
Maar dat is inderdaad "goed" voor het brein.
En voor de kassa van de "club"...
18/03/19 17:24 REAGEER
JohnyBor
Als je de opgave geeft : 'Ken je een koning die overdag vrij is' is dit volledig verkeerd omschreven en zou het moeten zijn: ' Ken je een koning die niet overdag vrij is'. Ik neem aan dat het niet gemakkelijk is opgaven te verzinnen, doch te absurd moeilijk hoeft het niet voor velen.
18/03/19 20:06 REAGEER
de willy
Het antwoord dat men geeft "nachtvorst" is volgens mij niet juist. Het antwoord is gewoonweg "vorst" , van het woord vorstvrij waar je gewoon "vrij" weglaat.
18/03/19 20:55 REAGEER
Reini
Voor mij is die oplossing wel juist, omdat hij dus 's nachts vorst is, en overdag dus vrij is. Uiteraard ook humoristisch bedoeld.
19/03/19 10:53 REAGEER
Hugoo
Misschien is het wel een ki(c)k-vors(t)...?
Lachen, gieren, brullen !
19/03/19 11:48 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels