Fietsen... in groep

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen > Fietsen... in groep

Fietsen... in groep

Wat zegt de wegcode?
Er zijn twee mogelijkheden:

  • ofwel volgt de groep dezelfde regels als de individuele fietser
  • ofwel volgt de groep de regels die gelden voor fietsers in groep. Als groep heb je meer mogelijkheden, maar moet je ook bepaalde verplichtingen naleven.

Fietsen in groep: waar en hoe rijden? (Als de groep ervoor kiest om de regels voor fietsers in groep te volgen.)

  • Gebruik van de fietspaden is niet verplicht.
  • Met twee naast elkaar rijden op de rijbaan mag altijd, op voorwaarde dat u in groep blijft.
  • Op een rijbaan zonder rijstroken mag de groep niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen (ongeveer drie meter), en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.
  • Op een rijbaan met rijstroken mag een groep fietsers enkel de rechtse rijstrook gebruiken.

Voor meer informatie rond de wegcode van fietsen in groep kan u terecht bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Fietsen in groep
Fietsen in groep doet u zo

Fietsen in groep vergt heel wat vaardigheden en vooral ook oplettendheid. Zeker bij het fietsen in de natuur raken fietsers vlug afgeleid door de omgeving. Maar ook het praten met andere fietsers kan de aandacht doen verslappen.

Bij het fietsen in groep is het belangrijk dat u het overzicht bewaart en dus goed inschat wat er vlak voor u gebeurt maar ook wat er verder vooraan gebeurt. Doordat u dicht bij elkaar rijdt, vermindert uw zicht aanzienlijk.

 

Houd volgende vier tips voor het fietsen in groep goed in het oog:

  1. Fietsen in groepIn groep fietst u best met minimum twee begeleiders. Deze begeleiders fietsen voor en achter de groep. De begeleiders fietsen niet met twee naast elkaar, zo kunnen ze het verkeer beter gadeslaan. Bij voorkeur is er in het midden van de groep een derde begeleider. Alle begeleiders beschikken over een fluitje. Hiermee kunnen ze op een duidelijke manier communiceren met de groep.

    Maak hierbij gebruik van eenduidige fluitsignalen:
    • Eénmaal fluiten: extra opletten voor een gevaarlijke situatie
    • Tweemaal fluiten: stoppen
    • Driemaal fluiten: stoppen en afstappen, bijvoorbeeld bij een tussenstop
  1. Alle fietsers dragen best een fluohesje. Het is handig als de kleur van het fluohesje van de begeleiders verschilt met de kleur van de andere fietsers, bijvoorbeeld een oranje fluohesje voor de begeleiders.
  1. Houd goed de rechterhelft van de weg aan zodat u het tegenliggend verkeer niet hindert.
  1. Houd altijd voldoende afstand en maak gebruik van armgebaren om hindernissen aan te duiden. Houd altijd uw voorganger in het oog en bewaar tegelijkertijd het overzicht. Zo kan u tijdig stoppen als er geremd moet worden voor een onverwachte hindernis, zoals een kind dat plots de straat oversteekt of een portier dat openzwaait.

 

Bron: Fietsersbond vzw