Fietsen... in verschillende weersomstandigheden

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen > Fietsen... in verschillende weersomstandigheden

Fietsen... in verschillende weersomstandigheden

Fietsen in het donker
Zorg voor een goede verlichting en laat u zien!

Fietsen in het donker vraagt een aangepaste rijstijl. Anderen zien u minder en het is moeilijker voor iedereen om de situatie juist in te schatten. Voer daarom bewegingen en manoeuvres met meer zorg uit. Geef de anderen de tijd om u te zien en maak uw intenties duidelijk zichtbaar.

In het donker is oogcontact maken veel moeilijker: schat het verkeer correct in en wacht tot u veilig kan oversteken.

TIP

Bij het navigeren in het donker zijn witte lijnen en kattenogen goede richtpunten. Zorg ervoor dat u niet recht in het licht kijkt van een tegenligger. U kan dan tijdelijk verblind worden.

Fietsen bij hevige wind
Fietsen in hevige wind is moeilijker dan fietsen in de regen. Uiteraard is wind in de rug aangenaam, maar let wel op dat het u niet verleidt om te sneller te fietsen. Kopwind daarentegen resulteert soms in een echte strijd. Een winddichte jas kan een deel van het oncomfortabele gevoel van de wind verminderen.

Weetje

Om tegen te gaan dat u te snel te moe wordt, helpt het als u tegen de wind in een lagere versnelling fietst. Zo kan u uw normale cadans zo goed mogelijk behouden. Tracht zo recht mogelijk te sturen en pas goed op voor de wegrand.

Let op! Bij stevige wind hoort u het verkeer moeilijker.

    
Bril in de regen
In de regen zien de meeste mensen minder en mensen met een bril zien beduidend minder.

Fietsen als het regent
Als u goed gekleed bent, kan fietsen in de regen best aangenaam zijn. Geniet daarenboven van de extra zuurstof die regen met zich meebrengt.

Er bestaan verschillende stijlen waterproof jassen die speciaal ontworpen zijn voor tijdens het fietsen. Ook regencapes kunnen een hulpmiddel zijn tegen de regen. Het voordeel hiervan is dat ze een deel van de fiets mee droog houden. Maar het nadeel is dat ze het fietsen bij wind bemoeilijken. Bovendien zijn ze onveiliger in het verkeer omdat de fietser zo veel minder duidelijk armgebaren kan geven.

Als u lang in de regen fietst, zijn overschoenen zeer handig.

Let op: in de regen werken uw remmen minder goed.

  • Maak meer tijd om te remmen.
  • Wees extra voorzichtig.
  • Rem continu en met gelijke kracht zowel vooraan als achteraan, zo vermijdt u valpartijen.

In echt zware regen kan het enkele seconden duren voor de remmen aanslaan, omdat de remblokjes eerst het water van de velg moeten verwijderen.

Fietsen als het sneeuwt
Fietsen in de sneeuwIn de sneeuw neemt u uw versnelling best niet te groot en niet te klein. Als de versnelling te klein is, trapt u door. Bij een te grote versnelling moet u te veel kracht zetten met mogelijk slippartijen tot gevolg.

Gebruik beide remmen. Nooit enkel de voorrem gebruiken. Bovendien remt u bij sneeuw of ijzel best minder hard dan in andere weersomstandigheden.

TIP

Fiets rustiger in winterse weersomstandigheden en kijk nog meer dan anders uit naar wat komen gaat.

Matig uw snelheid en houd afstand ook op stukken rijbaan of fietspad die op het eerste zicht niet glad lijken.

Bij winterse weersomstandigheden is het nuttig om uw zadel iets lager te zetten. Zo ligt het zwaartepunt lager en verhoogt de stabiliteit van uw fiets.

Bredere banden bieden meer grip bij dit type van weer.
Wat betreft de bandenspanning: in normale weersomstandigheden pompt u uw banden best hard op (voor de gemiddelde band min. 4 bar). Dit verlaagt de rolweerstand, zorgt voor minder slijtage van de banden en vermindert de kans op lek rijden. In winterse omstandigheden fietst u best met een iets lagere bandenspanning, vermits dat de grip verhoogt.

Fietsers mogen de rijbaan gebruiken, als het fietspad niet berijdbaar is. In deze uitzonderlijke omstandigheden en slechte zichtbaarheid adviseert de Fietsersbond vzw om een fluohesje te dragen.

Zoals in winterse omstandigheden voor alle weggebruikers geldt: indien u echt niet buiten moet, blijf binnen!

Fietsen in de zon
De helderheid van zonnige dagen kan zeer vermoeiend zijn. Een hoed en zonnebril zijn dan meer dan nuttig.

Vermijd een zonneslag door voldoende te drinken en uw hoofd te beschermen met een pet of hoed.

Bij warm weer treedt dehydratie sneller op: drink voldoende. Geen alcoholische dranken of frisdranken. Bij voorkeur water en eventueel sportdranken.

Denk eraan dat niet enkel u maar ook andere weggebruikers tijdelijk verblind kunnen zijn door de zon. Concentreer u op de weg voor u en vertraag indien nodig.

 

Bron: Fietsersbond vzw