De Luxemburgse vermogensverzekering

Waar vandaan: Geld en Werk > Persoonlijke Financiële Planning > Vermogensplanning > De Luxemburgse vermogensverzekering

De Luxemburgse vermogensverzekering

Meer over vermogensplanning:

osteo6 De patrimoniumvennootschap
osteo6 Leven als God in Frankrijk
osteo6 Bescherm uw vermogen tegen het inflatiespook
osteo6 Kent de fiscus weldra uw vermogen?
osteo6 De Luxemburgse vermogensverzekering
osteo6 De Fiscus als sponsor van uw vastgoedinvestering
osteo6
Afschaffing effecten aan toonder
osteo6
Gezinswoning zelfstandige beschermd tegen schuldeisers
osteo6 Vruchtgebruik: een concept met fiscale risico's?

In het kader van het vrij verkeer van diensten worden in ons land levensverzekeringen aangeboden van diverse origine. Naast de Belgische polissen bekleedt ook de Luxemburgse variant een belangrijke positie. De laatste jaren doen ook Ierse spelers hun intrede.

De levensverzekering associeert u wellicht met een overlijdensverzekering of met een spaarverzekering. Een overlijdensverzekering (zoals een schuldsaldoverzekering) onderschrijven we om onze naasten te beschermen tegen de gevolgen van ons overlijden. Een spaarverzekering nemen we om te sparen (tak 21 en tak 23-levensverzekeringen) of om onszelf te verzekeren van een bepaald pensioenkapitaal (pensioensparen). 

Als vermogensstructuur kent u de levensverzekering misschien niet.  Dat zou niet verwonderlijk zijn.  In België wordt de levensverzekering immers als een bankproduct aangeboden. Een levensverzekering biedt echter veel meer mogelijkheden. Vandaar dat we in dit artikel niet de Belgische levensverzekering, maar de Luxemburg variant belichten.  De Luxemburgse levensverzekering maakt een integrale vermogensorganisatie mogelijk.  Daarom benoemen wij ze hieronder met de term ‘vermogensverzekering’. De vermogensverzekering is het instrument bij uitstek om een vermogen op te bouwen en fiscaalgunstig te structureren. Ook het optimaliseren van de fiscale druk op uw vermogen en het beveiligen van uw vermogen kan worden gerealiseerd. Bovendien kan een successieplanning op maat worden uitgewerkt, en kan een optimaal vermogensbeheer worden georganiseerd.

De levenverzekering als vermogensstructuur
Als Europees financieel centrum heeft Luxemburg zich steeds gespecialiseerd in vooruitstrevende fiscaal optimale concepten, die legaal zijn, zowel in de woonstaat als in Luxemburg. De Luxemburgse overheid speelt daarbij een ondersteunende rol en creëert een ideale omgeving waarin fiscale structuren tot ontwikkeling kunnen komen. In Luxemburg wordt de levensverzekering als sinds 1991 als vermogensstructuur gebruikt. De markt van de levensverzekeringen oriënteert zich in het Groothertogdom exclusief op grotere vermogens van Europese oorsprong. De nadruk ligt op tak 23-verzekeringen die in principe worden gesloten met eenmalige koopsompremies.

Tak 23
Individuele levensverzekeringen worden ingedeeld in twee takken: tak 21 en tak 23:

  • Tak 21-verzekeringen zijn levensverzekeringen die niet verbonden zijn met beleggings-fondsen. Ze worden uitgedrukt in munteenheden en hebben een vast rendement.
  • Tak 23-verzekeringen zijn levensverzekeringen die verbonden zijn met een of meerdere beleggingsfondsen. Anders dan bij een tak 21-verzekering is er geen gewaarborgd rende-ment.  De verzekeraar verbindt zich tot de uitkering van een aantal eenheden van het (de) beleggingsfonds(en). Deze fondsenverzekeringen genereren doorgaans een hoger rende-ment dan tak 21-verzekeringen, omdat de verzekeringsprestatie gekoppeld is aan de waarde-evolutie van het (de) verbonden beleggingsfonds(en).  Het rendement is afhankelijk van de evolutie van de financiële markten, het gekozen risicoprofiel en de aangeduide vermogensbeheerder. Interessant is dat je op elk moment kunt switchen tussen verschillende beleggingsfondsen en kunt beslissen om al dan niet geheel af te kopen.

De voordelen van een Luxemburgse vermogensverzekering
De voordelen van een Luxemburgse vermogensverzekering kunnen als volgt worden samengevat:

  • Verzekeringscontracten laten toe om te beleggen zonder roerende voorheffing verschuldigd te zijn.  Bovendien zijn zij ook nooit onderhevig aan beurstaksen of leveringstaksen.
  • Verzekeringscontracten vallen niet onder de zgn. ‘Spaarrichtlijn’ die op 1 juli 2005 formeel in werking is getreden.
  • De jarenlange mondiale ervaring van Luxemburg als financieel centrum  zorgt voor veel keuzemogelijkheden voor de vermogende belegger. Luxemburg kan worden beschouwd als dé leverancier van financiële structuren voor rijksinwoners uit alle Europese landen.
  • De keuze aan maatschappijen en polissen is er zo groot dat iedereen wel een oplossing vindt die aan zijn wensen voldoet.
  • De grote concurrentie tussen de verschillende maatschappijen zorgt voor gemiddeld scherpere kosten.
  • Op de Luxemburgse markt zijn bovendien verscheidene verzekeraars actief die niet aan een bankgroep gekoppeld zijn en een 100% onafhankelijk beleggingsadvies garanderen.
  • De Luxemburgse overheid geeft een bescherming ten belope van 100% van de dagwaarde van de polis bij het faillissement van of fraude binnen de verzekeringsmaatschappij of de depotbank.
  • Het Luxemburgse bankgeheim beschermt investeerders tegen al te opdringerige buitenstaanders (schuldeisers, kinderen, schoonfamilie).
  • Een verzekeringscontract dat in Luxemburg wordt afgesloten moet in België niet worden aangegeven, in tegenstelling tot een rekening bij een in het buitenland gevestigde bank.
  • Het gebruik van een verzekering in het kader van een successieplanning is in Luxemburg traditioneel een evidentie.

Fiscaal optimaal
Een Luxemburgse vermogensverzekering wordt fiscaal op dezelfde manier behandeld als een Tak 23-levensverzekering afgesloten in België.

Sinds 1 januari 2006 moeten zowel Belgische als buitenlandse verzekeraars een taks van
1,1 % aanrekenen op de premies van levensverzekeringen onderschreven door natuurlijke personen woonachtig in België. Premies van levensverzekeringen aangegaan door Belgische rechtspersonen zijn onderworpen aan het tarief van 4,4%.

Uitkeringen vereffend bij leven van tak 23-levensverzekeringscontracten waarvan geen enkele premie aanleiding heeft gegeven tot een belastingvermindering worden fiscaal als volgt behandeld:

  • De kapitaalsuitkeringen en de al dan niet gehele of gedeeltelijke afkopen zijn in principe belastingvrij.
  • De inkomsten begrepen in kapitaalsuitkeringen en afkoopwaarden worden evenwel als intrest gekwalificeerd wanneer bij het onderschrijven van het contract verbintenissen werden aangegaan die wat betreft hun duur en hun bedrag of hun rendementsvoet bepaald zijn.
  • In de onderstaande gevallen zijn de inkomsten begrepen in kapitaalsuitkeringen en afkoopwaarden belastingvrij, ook al zou de verzekeringsmaatschappij een rendementswaarborg verstrekken:
    • wanneer de belastingplichtige die het contract heeft aangegaan alleen zichzelf heeft verzekerd en de voordelen van het contract bij leven bedongen zijn ten eigen gunste én het contract voorziet in het betalen bij het overlijden van een kapitaal gelijk aan ten minste 130 % van het totaal van de gestorte premies of
    • wanneer het contract gesloten is voor meer dan acht jaar en de kapitalen of afkoopwaarden effectief worden betaald meer dan acht jaar na het sluiten van het contract.

Samengevat kunnen we stellen dat er geen roerende voorheffing verschuldigd is op de
kapitaalsuitkeringen en afkoopwaarden, en dat een stijging van poliswaarde niet wordt belast. De enige taxatie is een premietaks van in principe 1,1%.

Vermogensbescherming
Onderschrijvers van een Luxemburgs levensverzekeringscontract genieten van een dubbele bescherming tegen een eventueel faillissement van de maatschappij.  Zij zijn beschermd doordat Luxemburgse maatschappijen verplicht zijn om de activa, die de tegoeden van de levensverzekeringscontracten vertegenwoordigen, in bewaring te geven bij een depotbank, erkend is door het Commissariat aux Assurances (het officiële Luxemburgse controleorgaan voor de verzekeringssector).  In geval van een eventueel faillissement van de verzekeraar kan het CAA de rekeningen blokkeren om zo de rechten van de onderschrijvers te vrijwaren. Verzekeringnemers zijn bijkomend beschermd omdat zij worden aangemerkt als een bevoorrechte schuldeiser van eerste rang. De Luxemburgse overheid geeft een bescherming ten belope van 100% van de dagwaarde van de polis bij het faillissement van of fraude binnen de verzekeringsmaatschappij of de depotbank

Successieplanning
De levensverzekering is het instrument bij uitstek om een vermogen fiscaalgunstig te structureren en bovendien een successieplanning op maat uit te werken. Die successieplanning kan onder meer gebeuren door een vermogensoverdracht aan de volgende generatie via een schenking, gevolgd door het sluiten van een polis door de kinderen.  Via bepaalde technieken kunnen de ouders controle en inkomsten behouden.

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008)