Bescherm uw vermogen tegen inflatie

Waar vandaan: Geld en Werk > Persoonlijke Financiële Planning > Vermogensplanning > Bescherm uw vermogen

Bescherm uw vermogen tegen het inflatiespook

Meer over vermogensplanning:

osteo6 De patrimoniumvennootschap
osteo6 Leven als God in Frankrijk
osteo6 Bescherm uw vermogen tegen het inflatiespook
osteo6 Kent de fiscus weldra uw vermogen?
osteo6 De Luxemburgse vermogensverzekering
osteo6 De Fiscus als sponsor van uw vastgoedinvestering
osteo6
Afschaffing effecten aan toonder
osteo6
Gezinswoning zelfstandige beschermd tegen schuldeisers
osteo6 Vruchtgebruik: een concept met fiscale risico's?

U heeft het de jongste maanden ongetwijfeld al ondervonden: het leven is er niet goedkoper op geworden. Uw winkelmandje en uw benzinetank zijn voor hetzelfde geld steeds minder vol. In zo’n periode spreken we van een oplopende inflatie. In juli steeg de inflatie in België tot liefst 5,91 procent, het hoogste peil sinds juli 1984. In deze bijdrage staan we even stil bij een aantal gevolgen voor uw vermogen.

Wanneer u geconfronteerd wordt met een periode van stijgende prijzen, spreekt het voor zich dat er minder overblijft van uw maandelijks inkomen om te sparen. Nochtans is België zowat het enige land binnen Europa dat aan dit euvel een mouw past via het systeem van de automatische indexaanpassing van de lonen. Dit heeft als belangrijk gevolg dat er automatisch een stijging volgt van de lonen wanneer de gezondheidsindex - dit is een korf van vaak gebruikte goederen en diensten – een voorafbepaald niveau (de spilindex) overschrijdt. Dit mechanisme zou er moeten toe leiden dat u steeds min of meer hetzelfde kan kopen met uw inkomen, en dus ook dat uw koopkracht (en uw eventuele spaarcapaciteit )op peil blijft.
In de praktijk  is dat niet zo vanzelfsprekend. Een belangrijke reden hiervoor is dat de techniek van automatische aanpassingen aan de gestegen inflatie niet systematisch op alle vlakken gebeurt. Een belangrijk voorbeeld hiervan vinden we in de aanpassing van de belastingsschalen in de personenbelasting. Doordat de belastingsschalen niet of minder frequent worden aangepast aan de inflatie, komt een groter deel van het door indexaanpassingen gestegen loon in een hogere schijf terecht. Dit leidt uiteraard tot een stijgende belastingsdruk, waardoor de stijging van het loon voor een stuk teniet gedaan wordt en een gedeelte van de indexaanpassing terugkeert naar vadertje staat.

Reële rente.
Wanneer u erin slaagt een vermogen op te bouwen door gestaag een stukje te sparen, dan is de inflatie een belangrijke parameter die u niet uit het oog mag verliezen. Indien u vandaag 100.000 euro bij elkaar hebt gekregen en u de komende 10 jaar met een inflatie van 3% geconfronteerd wordt, dan heeft uw geld binnen 10 jaar nog slechts een tegenwaarde van 74.409 euro in koopkracht van vandaag. Het is dus van kapitaal belang een behoorlijk rendement na te jagen wanneer u aan het beleggen gaat. Niet de bruto opbrengst, maar wel de reële rente is van doorslaggevend belang bij de keuze van uw belegging. De reële rente bekomen we door van het brutorendement het toepasselijk belastingstarief en het inflatiepeil af te trekken. Deze reële rente geeft aan hoeveel u door te beleggen aan koopkracht wint.
Met het huidig inflatieniveau moeten we vaststellen dat het populaire spaarboekje niet voldoende meer opbrengt om de inflatie te compenseren. Integendeel zelfs: door te sparen word je dus toch nog armer. Ook beleggen op lange termijn in vastrentende producten is in de huidige omstandigheden geen interessante optie. Bij oplopende inflatie hebben financiële overheden eerder de intentie de rente op te trekken dan deze te laten zakken. Wanneer je voor langere tijd geld hebt belegd aan een vaste rentevoet en de rente stijgt, dan kan je vaak niet meegenieten van deze stijging. Gebeurt dit in combinatie met een verder stijgende inflatie, dan smelt uw reële rente als sneeuw voor de zon. Wanneer u niet houdt van risicovolle beleggingen, slagen hoogrentende spaarboekjes en termijnrekeningen er vandaag de dag dus met moeite in om een positief reëel rendement op te hoesten.
Een waardig en veilig alternatief om het hoofd te bieden aan het inflatiespook, is een rechtstreekse belegging in onroerend goed. De wet laat immers toe dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast voor inflatie door het mechanisme van huurindexatie. Hierbij wordt de in het huurcontract oorspronkelijk afgesproken huurprijs vermenigvuldigd met de gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de verjaardag van het huurcontract en gedeeld door de gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de start van het huurcontract. Stijgende inflatie resulteert hierbij in een stijgende huurprijs, en vrijwaart zodoende de reële opbrengst van de vastgoedinvestering.
Vergeet per slot van rekening niet tijdig te starten met een goede successieplanning voor uw zuur verdiende en vergaarde spaarcentjes. De overheid is er sinds de invoering van de nieuwe tarieven voor successierechten in Vlaanderen in 1997 nog niet toe gekomen om de tariefschalen aan te passen. Hoe meer u dus spaart, hoe sneller u in hogere, nog niet aan de index aangepaste schijven valt. Of hoe de overheid erin slaagt de belastingsinkomsten op te drijven zonder de belastingstarieven te verhogen…

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008)