School en werk: wat u moet weten over de A/H1N1-griep

School en werk: wat u moet weten over de A/H1N1-griep

Nu de vakantie voorbij is, zullen we weldra weten wat de A/H1N1-grieppandemie voor ons in petto heeft. Hoe zit het met de maatregelen i.v.m. schoolsluitingen, met de bestelling van vaccins en met de vaccinatiestrategie? Zullen alle genomen maatregelen voldoende en geschikt zijn om te strijden tegen deze nieuwe vorm van griep?

Hoe kan de terugkeer uit vakantie een ommekeer betekenen voor de grieppandemie?

  1. De periode na de schoolvakantie is meestal zeer geschikt voor de verspreiding van virussen. Het virus van de A/H1N1-griep is misschien niet zo gevaarlijk, het is wel uiterst besmettelijk. Bijgevolg kan elke samenscholing van mensen de verspreiding van het virus versnellen.
  2. De herfst en daarna de winter zijn seizoenen die bijzonder geschikt zijn voor de verspreiding van virussen.
  3. De komende ontmoeting van het virus van de A/H1N1-griep met dat van de seizoensgriep zou kunnen leiden tot sommige mutaties, waardoor het A/H1N1-griepvirus agressiever zou kunnen worden.

Waarom treft de A/H1N1-griep vaker jongeren?

Men veronderstelt dat het virus van de A/H1N1-griep gelijkenissen vertoont met griepvirussen die tot 1957 circuleerden. Mensen die vóór 1957 geboren zijn, zouden reeds met dergelijke virussen in contact geweest zijn, waardoor ze een zekere bescherming kunnen opgebouwd hebben.

Hoe kunt u de A/H1N1-griep voorkomen?

De preventieve maatregelen tegen de A/H1N1-griep berusten vooral op hygiëneregels. Wie ziek is, moet zo weinig mogelijk in contact komen met anderen. Men moet mond en neus bedekken wanneer men hoest of niest, wegwerpzakdoekjes gebruiken, zijn handen dikwijls wassen met water en zeep of met een hydroalcoholische oplossing. Er bestaan ook twee soorten maskers: chirurgische maskers, gedragen door zieken om te vermijden dat ze anderen zouden besmetten, en FFP2-maskers (voorbehouden aan gezondheidspersoneel) om te werken in aanwezigheid van mensen die de griep hebben.

Moeten familieleden van iemand die de griep heeft, een antiviraal geneesmiddel nemen?

Normaal gezien niet, als men zich houdt aan de hierboven beschreven hygiënemaatregelen, behalve wanneer de familieleden complicaties zouden kunnen ontwikkelen. We denken bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen en astmapatiënten.

Wanneer is iemand die getroffen is door de A/H1N1-griep besmettelijk voor anderen?

De besmetting begint 1 tot 2 dagen voordat de symptomen verschijnen. Daarna blijft de zieke besmettelijk voor anderen tot de griep zich volledig ontwikkeld heeft, wat neerkomt op een vijftal dagen.

Tot wie kunt u zich wenden?

U kunt zich altijd wenden tot uw huisarts.
Als u vragen hebt, kunt u ook steeds terecht op het gratis telefoonnummer 0800.99.777.
U vindt bovendien veel informatie op www.influenza.be.

Auteur: Dr. Philippe Presles (21/09/2009)