Opgelet voor koolmonoxide!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - CO > Opgelet voor koolmonoxide!

Opgelet voor koolmonoxide!

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide of CO is een reukloos en kleurloos gas dat zich kan vormen bij het verbranden van een fossiele brandstof (gas, kolen, stookolie...) in een zuurstofarme ruimte. Het gebeurt meestal in kleine, slecht verluchte kamers, of in vertrekken waar al een hele poos gestookt wordt met een van deze materialen. Bij de verbranding wordt er namelijk zuurstof verbruikt. Als er niet gelucht wordt, zal de hoeveelheid zuurstof na verloop van tijd dus verminderen.

Wat zijn de effecten van CO op het lichaam?

CO is extreem giftig. Als het in de lucht terechtkomt, wordt het opgenomen door de longen en komt het in het bloed terecht, waardoor het transport van zuurstof naar de cellen verstoord wordt. De organen - en vooral dan de hersenen - krijgen niet genoeg zuurstof en kunnen niet meer werken zoals het hoort. Zwangere vrouwen moeten extra waakzaam zijn. Het CO dat ze inademen, zal in het bloed van de foetus in een hogere concentratie aanwezig zijn. Zelfs bij een lichte CO-vergiftiging moet u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om tests te laten uitvoeren en extra zuurstof te krijgen.

Hoe is een CO-vergiftiging te herkennen?

In het begin zijn de symptomen vrij vaag en zal de persoon in kwestie klagen over onpasselijkheid, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn. Na verloop van tijd zal hij zich almaar zwakker voelen, moeite hebben met stappen en wat verward overkomen. Als hij in de kamer blijft waar de vergiftiging zich voordoet, zal hij uiteindelijk bewusteloos raken. Als er niet snel wordt ingegrepen, zal hij in een coma belanden.

Wat te doen bij twijfel?

Nog voor u de vergiftigde persoon helpt, moet u eerst:

  • de kamer luchten en dus ramen en deuren openzetten,
  • de boiler of het verwarmingstoestel uitzetten.

Op die manier voorkomt u dat u zelf ook besmet raakt. Daarna kunt u het slachtoffer helpen om de kamer te verlaten en naar buiten of op zijn minst naar een venster te brengen. Bel dan uw huisarts op. Hij zal het slachtoffer onderzoeken en eventueel een bloedstaal nemen. Als het slachtoffer bewusteloos is, moet u de persoon in een veiligere houding brengen (liggend op de zij, één been geplooid, één arm gestrekt en de andere onder het hoofd). Zo voorkomt u dat hij stikt als hij moet braken. Bel onmiddellijk de 112 en zeg erbij dat het om een CO-vergiftiging gaat.

Hoe zijn CO-vergiftigingen te voorkomen?
De website van het Antigifcentrum vermeldt welke voorzorgen afhankelijk van het toestel of de ruimte genomen moeten worden om de risico's op vergiftiging te voorkomen.

Auteur: Interview door Frédéric Wauters, journalist ViVio