O dennenboom...

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - woning > O dennenboom...

O dennenboom...

O dennenboom...

In de buurt van een haardvuur of kaarsen, en versierd met elektrisch verlichte slingers heeft een kerstboom maar 30 seconden nodig om vuur te vatten.

Als u niet wilt dat uw kerstfeestje op een sisser uitdraait, zorg er dan ook voor dat uw kerstboom niet midden in de woonkamer in de fik staat! Een onrealistische of overdreven raad? Jammer genoeg niet. Dit type van brand komt maar al te vaak voor. Hieronder vindt u enkele tips om dat te voorkomen. Hou u eraan!

De kerstboom

Zorg ervoor dat de voet van uw kerstboom altijd vochtig is. Dan vat hij minder snel vuur. Als het een synthetische kerstboom is, zorg er dan voor dat hij niet gemaakt is van brandbaar materiaal (lees de verpakking). Zet uw kerstboom niet in de buurt van een warmtebron en zeker niet vlak bij de haard.

Elektrische slingers

Ga na of de verlichting voldoet aan de basisnormen voor brandveiligheid. Controleer de toestand van de stroomdraad en van de lampjes. Gebruik beveiligde stopcontacten om overbelasting te voorkomen.
Laat de lichtjes nooit branden als er niemand in de buurt is.Leer kleine kinderen dat ze niet aan de slingers, lampjes, draden en zeker niet aan de stekker mogen komen. De slingers lijken misschien niet echt gevaarlijk, maar vergeet niet dat ze aangesloten zijn op 220 volt!

Kaarsen

Zet nooit een kaars in een kerstboom, en ook niet in de buurt ervan. Blaas alle kaarsen uit als u de kamer verlaat. Laat een kind nooit alleen in de buurt van een kaars.

Als u het huis uit gaat of gaat slapen, vergeet dan niet de lichtjes in de kerstboom te doven. Doe hetzelfde met de kaarsen op de tafel of bijzettafeltjes. Controleer of de sigaretten in de asbakken goed zijn uitgedoofd en dat er met het haardvuur niets kan gebeuren.

Mocht u zich nog geen brandblussers of rookmelders hebben aangeschaft, dan is het nu het moment daarvoor.

Auteur: Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Bron: