Vergiftiging door planten: hoe te voorkomen?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - woning > Vergiftiging door planten

Vergiftiging door planten: hoe te voorkomen?

U hebt groene vingers en omringt u graag met kamerplanten? U bent dol op de prachtig gekleurde bessen die aan sommige struiken hangen? Let op: onder die schoonheid gaat soms letterlijk gevaarlijk gif schuil. Trek uw ogen open en ga elk gevaar uit de weg, zeker als u kleine kinderen hebt.

Een niet te onderschatten probleem

6 % van de oproepen aan het Antigifcentrum gaat over vergiftigingen door zwammen of planten. Kinderen van 1 tot 4 jaar vormen daarbij de belangrijkste risicogroep. Ze hebben de neiging om alles in hun mondje te stoppen, testen de bladeren van uw planten, willen proeven van de mooie rode vruchten die sommige planten sieren in de herfst of drinken een glas water leeg waarin enkele planten hebben gestaan. Maar ook oudere kinderen lopen gevaar, bijvoorbeeld als ze soep maken met de kruiden die ze in de vrije natuur hebben gevonden. Het is opletten geblazen! Leer in de eerste plaats de mogelijk gevaarlijke planten te herkennen en noteer hun naam. Mocht u ze per ongeluk inslikken, dan vergemakkelijkt u alvast de taak van de hulpdiensten. Een vergiftiging gaat meestal gepaard met wisselende klachten: misselijkheid of braken, een versnelde polsslag, hoofdpijn of een luidruchtige ademhaling. Soms is er helemaal geen enkel symptoom. Alles hangt af van de ingeslikte hoeveelheid en van de toxiciteit van de plant in kwestie.

Te vermijden planten

Tot de te mijden kamerplanten behoort de familie van de aronskelkachtigen, met onder meer de filodendron, de spathiphyllum (lepelplant) en de dieffenbachia.
Als uw kind op de bladeren van die planten kauwt, vooral dan die van de dieffenbachia, raken zijn slijmvliezen zwaar geïrriteerd. Mistel- en hulstbessen kunnen dan weer maagdarmproblemen en diarree veroorzaken. Het is ook oppassen geblazen met klimop, want de bessen zijn giftig. Maar die zijn dan weer zo bitter dat kinderen niet geneigd zijn om ze in te slikken. De bladeren leiden eveneens tot maagdarmstoornissen. Laat u ook niet verleiden door de trompetten van doornappels en brugmensia?s. Deze exotische planten zijn erg in trek, maar bijzonder gevaarlijk. De zaadkorrels, bloemen en bladeren bevatten immers alkaloïden (zoals morfine en strychnine), die schadelijk zijn voor de gezondheid.
In de tuin zijn de belangrijkste vijanden bessenstruiken. Zo zijn alle delen van de iepenboom (taxus baccata) giftig, behalve dan het vruchtvlees. Opgelet ook met de rode bessen van de arum maculatum: ze doen de lippen en de tong opzwellen als u ze inslikt. En wat de vruchten van de vlierboom betreft (een plant die zeer veel voorkomt langs hoge bermen): als u ze rauw verorbert, krijgt u gegarandeerd last van misselijkheid, braken en diarree. U mag ze wel opeten als u ze eerst kookt. Nog een laatste tip: bescherm uw handen als u euforbia (wolfsmelk) aanraakt: ze bevatten irriterende latex.

Gevaarlijke verwarring

In de mooie meimaand plukt u wel eens lelietjes-van-dalen. Maar drink niet per ongeluk het water waarin u ze hebt gezet. Tulpen- en hyacintbollen mag u niet vermengen of in de buurt laten staan van hun ?dubbelgangers?, met name sjalotten of uien. Stel dat uw kind op zoek is naar een geschikt ingrediënt voor zijn toverdrank, dan zal het algauw in de verleiding komen om ze in stukjes te snijden en in te slikken. In dat geval zal uw kind vrij snel spontaan moeten braken, zodat een intoxicatie vermeden wordt. Soms is er ook sprake van diarree en buikpijn. Peulen van goudenregen lijken als twee druppels water op bonen. De zaadkorrels bevatten echter cytisine, en die heeft dezelfde effecten als nicotine en veroorzaakt braken bij kinderen. Daarnaast kunnen ook cardiovasculaire stoornissen optreden. Andere mogelijke verwarringen: bladeren van digitalis (vingerhoedskruid, zeer giftig omdat ze digitaline bevatten) voor die van bernage nemen, of scheerling (dollekervel) plukken in plaats van peterselie. U kunt die fout maar beter vermijden als u niet wilt sterven zoals Socrates?

De juiste reactie

Een giftige plant ingeslikt? Bel dan naar het Antigifcentrum op het nr. 070/245 245. Een arts beantwoordt er 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uw vragen en zegt u wat u precies moet doen. Het is uiteraard het best als u de plant kunt benoemen. Algemene informatie vindt u op de site: www.poisoncentre.be.

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio