Invriezen zonder risico

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - woning > Invriezen zonder risico

Invriezen zonder risico

Diepvriesproducten zijn vandaag door hun "puberteitscrisis" heen. Er heerst niet langer wantrouwen over hun kwaliteit. Toch blijft het opletten geblazen met hun bewaring en ontdooiing!

De koudeketen

Eetwaren houden niet van sterke temperatuurschommelingen. Om hun zogenaamde organoleptische kwaliteiten, d.w.z. hun smaak, geur, consistentie en kleur te behouden, bestaat er één basisregel: de koudeketen respecteren. Visfilets of, erger nog, roomijs kopen en die in de koffer van uw wagen laten zitten vóór u ze invriest, is dan ook uit den boze! U vervoert ze het best in een koeltas (die zijn tegenwoordig makkelijk te vinden) of, beter nog, in een koelbox. Als dat echt niet mogelijk is, hou dan onderweg niet te lang halt en zorg dat u uw eetwaren zo snel mogelijk in de diepvriezer kan gaan stoppen.

Het is ook aan te raden om een product eerst in de koelkast te stoppen en pas dan in de diepvries. Als er ijskristallen verschijnen aan de oppervlakte of op het deksel van de gebruikte hermetische doos, wijst dit erop dat de koudeketen doorbroken is. Ook bij het ontdooien moet u zich aan die gulden regel houden. Zo moet u eten ontdooien op een koele plaats en niet in de vrije lucht, om te vermijden dat de kiemen aan de oppervlakte zich sneller vermenigvuldigen dan hun schaduw?
Vergeet immers niet dat bij invriezen de bacteriën alleen niet meer kunnen woekeren, maar niet gedood worden. Zodra het product weer op kamertemperatuur komt, beginnen ze opnieuw volop te woekeren.

De ijsblokjestest

Opgelet ook voor ontdooien en weer invriezen. Neem een ijsblokje en leg het goed in het zicht in uw diepvriezer om onaangename verrassingen te vermijden. De minste vormverandering is verdacht. Een stroomstoring of een defect aan uw diepvries heeft wellicht een begin van ontdooiing veroorzaakt. Is dat minder dan 24 uur geleden gebeurd, dan mag u de verse of ingevroren producten consumeren, maar vermijd wel bereidingen op basis van room. Gooi ze bij twijfel weg. En denk eraan: een ontdooid product mag u NOOIT weer invriezen, anders dreigt het ongeschikt te worden voor consumptie. Wat u wel mag doen, is het klaarmaken, de bereiding in de koelkast stoppen en vervolgens weer invriezen.

Te respecteren handleiding

Om gekochte diepvrieserwtjes te bewaren of de frambozen uit uw tuin in te vriezen, moet u over een diepvries beschikken met minstens 4 sterren en met een temperatuur onder de -24°C. Wilt u er grote hoeveelheden in bewaren, sla er dan even de handleiding op na en ga het invriesvermogen van het toestel in 24 uur na.

Groepeer de producten volgens hun type: vlees, vis en groenten koelen elk op een andere manier af. Dat is normaal, want de invriessnelheid hangt onder meer af van het volume en de hoeveelheid water. Laat niet te veel ruimte tussen de eetwaren en controleer regelmatig de vriestemperatuur. Die moet lager zijn dan 18°C. Hoe lager de temperatuur, hoe langer u de producten kunt bewaren, maar niet eindeloos natuurlijk! De invriesduur staat meestal vermeld op de verpakking: tot 6 maanden voor vis, maximum 9 maanden voor vlees en tot 1 jaar voor groenten.

Vergeet ook niet om uw diepvries minstens één keer per jaar te ontdooien. Het opgehoopte ijs maakt het toestel immers minder doeltreffend en verhoogt het elektriciteitsverbruik.

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio