Ziektegebonden maatregelen

Waar vandaan: Wonen & Zorg > Dossier Wie betaalt uw zorg? > Voor zieken > Ziektegebonden maatregelen

Ziektegebonden maatregelen

Intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen intro ziektegebonden maatregelen

 

MUCO - PATIENTEN
Kindermucofonds
Het is niet altijd evident om kinderen met muco eens extra in de watten te leggen. Vaak worden alle financiële middelen gebruikt om hun medische zorgen te betalen. U kan het kindermucofonds vragen uw project te steunen (een vakantie, lidgeld bij een sportclub, een muziekinstrument,...)

Per kind kan je een tussenkomst krijgen van 250,00 euro. De beslissing over het al dan niet aanvaarden van het project wordt steeds genomen door het kindermucofond.

JOVOfonds – Sportfonds en het Dispauxfonds
Iedere mucopatient die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, kan een tussenkomst aanvragen voor deelname aan een sociale activiteit. Dit kan gaan van het lidgeld voor een sportclub, een taalcursus, tot bijvoorbeeld de aankoop van sportmateriaal of een muziekinstrument. Per persoon kan men een tussenkomst krijgen van 300,00 euro

  • JOVO-Sportfonds
    Voor mucopatiënten is het zeer belangrijk om in beweging te blijven. Dit heeft namelijk een positieve werking op de longfunctie. Daarom kan men via het JOVO-sportfonds een tussenkomst krijgen van 500,00 euro per jaar voor de terugbetaling van een fitnessabonnement.  Ofwel betalen zij het jaarabonnement (of een gedeelte hiervan) voor je sportclub naar keuze.

  • Dispauxfonds
    Françoise Dispaux overleed op 24-jarige leeftijd toen zij als eerste mucopatiënt in België een hartlongtransplantatie kreeg. Haar ouders richtten na haar dood het Dispauxfonds op om jongeren en volwassenen die aan muco lijden, hun droom te helpen realiseren. Het dispauxfonds zal voor een gedeelte tussenkomen bij het verwezelijken van een uniek, eenmalig project.  Bijvoorbeeld het uitgeven van een boek.

 

DIABETESPATIENTEN
Zorgtraject
Een zorgtraject is een overeenkomst tussen 3 partijen: de patiënt, de huisarts en de specialist.  Deze schriftelijke overeenkomst is 4 jaar geldig. Dit contract is verlengbaar en men kan dit contract op ieder moment stopzetten.

Als diabetespatiënt komt u in aanmerking voor een zorgtraject wanneer u diabetes type 2 hebt en indien u 1 of 2 injecties per dag krijgt.

Voordelen van een zorgtraject:

  • Het zorgtraject zorgt voor makkelijke samenwerking tussen uw huisarts en specialist waardoor een betere behandeling mogelijk is.
  • Volledige terugbetaling van de visites bij uw behandelende huisarts en bij iedere specialist.
  • Gratis opleiding tot zelfverzorging
  • Terugbetaling van het verzorgingsmateriaal: glucometer, glucosestrookjes, ...
  • Terugbetaling van een aantal consultaties bij een dietist of podoloog

Diabetespas
De diabetespas kan bekomen worden door alle mensen die diabetes hebben. Je krijgt hiermee een jaarlijkse terugbetaling van 2 consultaties bij een diëtist en  2 behandelingen bij een podoloog. Deze diabetespas kan je bekomen bij het ziekenfonds.

Terugbetaling geneesmiddelen
Suikerverlagende geneesmiddelen en insulines zijn levensnoodzakelijk en worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Hierbij kan het akkoord van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds vaak noodzakelijk zijn.

 

NIERPATIENTEN
Zorgtraject
Een zorgtraject is een overeenkomst tussen 3 partijen: de patiënt, de huisarts en de specialist.  Deze schriftelijke overeenkomst is 4 jaar geldig. Dit contract is verlengbaar en men kan dit contract op ieder moment stopzetten.

Als nierpatiënt komt men in aanmerking voor een zorgtraject wanneer u men ouder is  dan 18 en niet naar de dialyse gaat of geen niertransplantatie heeft ondergaan. Tevens moet u nierdisfunctie in een ernstig stadium zijn: GFR<45 (2 keer bepaald door een bloedanalyse) en/of een proteïnurie hebben van 1g/dag.

Voordelen:

  • Het zorgtraject zorgt voor makkelijke samenwerking tussen uw huisarts en specialist waardoor een betere behandeling mogelijk is.
  • Volledige terugbetaling van de visites bij uw behandelende huisarts en bij iedere specialist.
  • Terugbetaling van een aantal consultaties bij een dietist of podoloog
  • Een eenmalige tussenkomst van 60,00 euro voor de aankoop van een bloeddrukmeter
  • Voor verschillende geneesmiddelen heeft men geen voorafgaand akkoord meer nodig van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds (bloeddrukverlagende geneesmiddelen + behandeling van specifieke nieraandoeningen).

Kinderen met een chronisch nierfalen
Voor kinderen jonger dan 18 jaar die lijden aan een chronisch nierfalen (met dialyse- of tubulopathie bestaat er een tussenkomst voor wat betreft het volgen van een dieet in het kader van hun ziekte.  Om een verdere aftakeling van de nieren tegen te gaan is vaak een dieet vereist.

De tegemoetkoming bedraagt 30,00 euro per maand en wordt per drie maanden uitbetaald door uw ziekenfonds.

 

REUMAPATIENTEN
Naast de maatregelen waar iedere chronische patiënt recht op heeft, heeft men als reumapatiënt recht op volgende terugbetalingen voor geneesmiddelen:

  • 75% terugbetaling voor ontstekingsremmers, cortisone of specifieke geneesmiddelen
  • Indien men minstens 3 maanden lijdt aan chronische artritis kan men 20% van de kostprijs van bepaalde pijnstillers terugkrijgen
  • Parecetamol Mylan wordt eveneens terugbetaald

 

PERSONEN MET COELIAKIE OF GLUTENINTOLERANTIE
Sinds 2006 kunnen coeliakiepatienten een maandelijkse tussenkomst ontvangen van 38,00 euro per maand.  Normaal worden deze vergoedingen uitgeschreven voor 24 maanden. Nadien kan deze forfait opnieuw verlengd worden.

Deze toelage wordt uitgeschreven door de adviserend geneesheer van de mutualiteit  na het indienen van een hiervoor bestemd aanvraagformulier en een volledig medisch verslag .

 

PVS- PATIENTEN
Personen die zich in een comateuze of minimale responsieve status bevinden komen in aanmerking voor een financiële tussenkomst indien zij na behandeling in het ziekenhuis verder verzorgd worden in een dagcentrum of de thuissituatie.

Dit is een jaarlijkse vergoeding van 7682,10 euro ¹ die in 2 delen wodt uitbetaald. Het eerste gedeelte wordt direct uitbetaald en bevat de tussenkomst voor de eerste 6 maanden.  Het tweede gedeelte wordt maandelijks uitbetaald vanaf de 6de maand.

Vanaf het moment dat de patiënt wordt opgenomen in een ziekenhuis, rusthuis of psychiatrisch verzorgingstehuis wordt de forfait geschorst.

¹ bedrag vastgesteld voor 2011 – wordt jaarlijks geindexeerd

 

SJOGREN- PATIENTEN
Personen die lijden aan het syndroom van sj örgen krijgen een maandelijkse tussenkomst van 21,34 euro na het voorleggen van een verklaring door de reumatoloog. De tussenkomst wordt uitgekeerd door de mutualiteit na het goedkeurend advies van de adviseren geneesheer.

Meer weten over de DKV Zorgverzekering?
Contacteer ons voor meer informatie.

Dossier Wie betaalt uw zorg?

Ander wonen & zorg

Gesponsorde links

Wat als u zorgbehoevend wordt? Wie zal voor u zorgen? Wie zal uw zorg organiseren? Wie zal het betalen? Het antwoord op uw vragen: Zorgverzekering DKV. Meer info op www.dkv.be . DKV: de beste zorgen, levenslang.