Waar vandaan: Immo & bouwen > Aankoop onroerend goed > Zoektocht

De zoektocht naar onroerend goed

In de zoektocht naar een bouwgrond of woning kan je verschillende paden bewandelen:

  • De notaris: Hij staat niet alleen in voor openbare verkopen, maar heeft altijd wel enkele woningen of percelen onderhands te koop. Deze lijsten kan je via een eenvoudig telefoontje opvragen. Tegelijkertijd kan je informeren naar de openbare verkopen die gepland zijn of die zich aandienen.
  • Vastgoedmakelaars: Ze zijn de meest voor de hand liggende groep. Mocht je er toch nog niet vinden wat je zoekt, dan kan je bij heel wat makelaars aangeven welke je wensen zijn. Als zich een woning of bouwperceel aandient dat hieraan beantwoordt, krijg je van hen een bericht.Vergewis je ervan dat je met een bekwaam makelaar in zee gaat. Iedere makelaar moet aangesloten zijn bij het BIV. Lidmaatschap van een vereniging als het CIB is bijkomende garantie.
  • Vastgoedsites: Nog gemakkelijker is het zoeken vanuit de luie stoel. Via website als immoweb.be of vitrine.be kan je het aanbod uit een regio naar keuze opvragen. Voor ieder onroerend goed krijg je de nodige uitleg vaak ook nog met een afbeelding.
  • Huis-aan-huisbladen en kranten: Tegenwoordig heeft iedere krant of huis-aan-huismedium wel een vastgoedrubriek. Meest interessant zijn de weekendkranten omdat ze een vrij uitgebreid aanbod bieden.
  • Vrienden en familie: laat zoveel mogelijk mensen weten van je zoektocht. Op die manier kunnen heel wat nuttige tips aan het licht komen.

Wanneer je specifiek op zoek bent naar een bouwgrond en bovenstaande tips leveren niets op, dan kan je ook nog enkele andere methodes proberen:

  • Sleutel-op-de-deurfirma’s: informeer welke bouwgronden ze in hun aanbod hebben. Soms hebben ze zelfs een verkaveling ontwikkeld of in ontwikkeling.
  • Gemeente: Ga na of de gemeente geen verkavelingsplannen heeft of misschien nog over bouwgronden beschikt.
  • Braakliggend perceel: Interesse in een braakliggend perceel? Via het kadaster kan je de naam van de eigenaar opsporen. Contacteer hem en doe een bod. Misschien hapt hij wel toe?

Bron: Habitos