Moet u zich verzekeren als u op vakantie gaat?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Verzekering > Verzekeren op vakantie

Moet u zich verzekeren als u op vakantie gaat?

Uw vakantie is heilig. Dus geen sprake van dat een tegenvaller - zoals autopech of gezondheidsproblemen - alles zou verpesten. Vandaar dat u best een beroep doet op een betrouwbare partner die u de nodige bijstand biedt.

Volgens de statistieken van de beroepsvereniging Assuralia beantwoordt de bijstandsverzekering aan een reële behoefte. De bijstandscontracten zijn in tien jaar tijd immers verdrievoudigd, terwijl de andere verzekeringen in die periode slechts 23 % stegen.

Wat houdt reisbijstand in?

Essentieel gaat het om een contract dat professionele bijstand waarborgt bij problemen voor u of uw gezin of met uw voertuig, en dat 24 uur per dag, zowel in België als in het buitenland. Een reisbijstandsverzekering kan afgesloten worden voor een jaar of enkel voor de duur van uw vakantie.

Jaarlijks openen de reisbijstandsverzekeraars honderdduizenden dossiers. In de overgrote meerderheid van de gevallen (bijna 90 %) gaat het daarbij om ?technische? interventies voor voertuigen (pech, ongeval, diefstal,...) of om hulpverlening bij materiële problemen (geld voorschieten, documenten opsturen, juridische bijstand verlenen,...). Medische interventies (ziekte, ongeval, overlijden, ...) en vroegtijdige terugkeer naar België (wegens het overlijden van een familielid, een woningbrand, enz.) komen inderdaad minder frequent voor.

De bescherming van uw gezin

U droomt al van een zonovergoten vakantie op uw favoriete bestemming. Tot het ongeluk toeslaat: uw geld wordt gestolen of u wordt ziek. Brute pech natuurlijk. Toch kunt u dankzij uw verzekering een voorschot krijgen of dringende geneesmiddelen, die ter plaatse niet verkrijgbaar zijn, laten opsturen. U kunt ook een tussenkomst krijgen in de medische kosten gemaakt in het buitenland (opgelet: het plafond moet vermeld staan in het contract).

Bij een ernstige ziekte of een zwaar ongeval moeten u en uw gezinsleden misschien wel naar België gerepatrieerd worden. Als u zich in het buitenland bevindt en een familielid in België wordt in het ziekenhuis opgenomen of er ontstaat zware schade aan uw woning (door een brand bijvoorbeeld), wordt uw vroegtijdige terugkeer in principe ook vergoed.

De bescherming van uw voertuigen

De bijstand geldt ook voor uw voertuig. Goed om te weten als u een ronde van Frankrijk, Spanje of zelfs België plant! Een goede bijstandsverzekering waarborgt de interventie van een pechverhelper 24 uur per dag, waar u zich ook bevindt, zelfs voor uw deur. Bij pech of een ongeval in het buitenland moet het bovendien mogelijk zijn om de stukken toegestuurd te krijgen die ter plaatse onvindbaar zijn.

Sommige contracten voorzien ook een tussenkomst in de verblijfskosten gemaakt ingevolge de pech. Ten slotte stellen sommige reisbijstandsverzekeraars, in voorkomend geval, een vervangwagen ter beschikking. Opgelet: het gaat hier om een optie die niet altijd in de basisformule opgenomen is. Sommige contracten zijn automatisch van toepassing op een tweede gezinswagen, andere niet.

Keuze en prijs van een contract

Vaak zijn bijstandscontracten al verworven bij de aankoop van een nieuwe wagen, als aanvulling op een autoverzekering of bij aanschaf van sommige kredietkaarten. Toch is waakzaamheid geboden! De bijstand waarop uw kredietkaart u recht geeft, houdt misschien wel in dat u geld kunt toegestuurd krijgen, maar krijgt u ook eventuele ziekenhuiskosten terugbetaald, en zo ja, tot welk maximumbedrag? Ga dat na vóór uw vertrek. Een gewaarschuwd reiziger is er minstens twee waard!

En vindt u een bijkomende verzekering te duur, weet dan dat u een volledige dekking kunt krijgen voor minder dan € 100 per jaar. De prijzen kunnen tot het dubbele oplopen, afhankelijk van de maatschappij en van de gewenste dekking (standaardformule of formule op maat). Aan u om de formule te kiezen die u een zorgeloze vakantie waarborgt?

Auteur: Jean-Marc Martilleux, Journalist Vivio