Vertrek met een gerust hart op vakantie!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Nuttige tips > Vertrek met een gerust hart

Vertrek met een gerust hart op vakantie!

Over een week vertrekt u op vakantie en u moet nog aan vanalles denken! Zet elke dag iets op uw programma. Zo vermijdt u stress en vergeet u niets belangrijks.

D-7: Zorg voor toezicht op uw woning

Om dieven te ontmoedigen om bij u in te breken, kunt u aan de lokale politie signaleren dat u afwezig zal zijn. Die kan dan patrouilles organiseren in uw straat of in uw wijk. Deze dienst is gratis. Hoe gaat u te werk? Ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor of doe de aanvraag via de website www.police-on-web.be. Doe dit minstens 7 dagen voor uw vertrek.

D-6: Goed verzekerd?

Om onaangename verrassingen te vermijden, kan het nuttig zijn om voor uw vertrek een bagageverzekering af te sluiten. Wist u dat er dagelijks wereldwijd 90.000 valiezen verloren gaan op de verschillende luchthavens. 10.000 daarvan enkel in Europa!

D-5: Gezondheidszorg in het buitenland

De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is essentieel als u eventuele gezondheidszorgen in het buitenland (geneesmiddelen, hospitalisatie,...) terugbetaald wilt krijgen. Deze kaart is gratis. U kunt ze gewoon aanvragen bij uw ziekteverzekering. Voorzie hier op zijn minst 4 werkdagen voor.

D-4: Uw papieren graag!

  • Controleer of al uw papieren en documenten in orde zijn:
  • Een reispas, visum en/of geldige identiteitskaart.
  • Een reisverzekering is bijzonder welkom bij tegenslagen (ongeval, ziekte, overlijden van een familielid,...). Noteer uw polisnummer en bewaar het in uw portefeuille.
  • Uw bank- en kredietkaarten.
  • Vreemd geld: als u buiten de eurozone reist, bestel dan tijdig vreemde valuta bij uw bank of in een wisselkantoor.

D-3: Bagage en koffers: niet te veel en niet te weinig

Koffers pakken is een kunst. Om niets te vergeten stelt u best een gedetailleerde lijst op van wat u wilt meenemen: kleren, ondergoed, noodzakelijk toiletgerief, reisapotheek,... Reist u met het vliegtuig? Denk er dan aan dat het maximale gewicht van ruimbagage meestal tussen 20 en 30 kilo per passagier ligt. Als u deze toegelaten limiet overschrijdt, zult u een toeslag moeten betalen.

D-2: Opgelet met toiletartikelen

  • In de koffer: als u maar een week weggaat, laat u de grote formaten beter thuis en kiest u liever voor kleine flesjes of - nog beter - staaltjes.
  • In de handbagage (reis per vliegtuig): vloeistoffen moeten in plastic flesjes van maximaal 100 ml worden vervoerd en moeten in een doorzichtige plasticzak worden verpakt. Elk voorwerp dat als wapen kan worden gebruikt (scheermesjes, schaar,...), is uiteraard verboden aan boord.

D-1: Maak een planning en hou u eraan!

De dag voor het vertrek is meestal een helse drukte. Er zijn nog boodschappen te doen, de wasmachine is nog aan het draaien... Om stresspieken zo veel mogelijk te vermijden, kunt u beter een planning opmaken en die nauwgezet volgen. Zorg er in ieder geval voor dat uw koffers op slot zijn als u naar bed gaat.

De dag zelf: Laatste check-up

Doe voor uw vertrek nog een laatste keer de ronde van het huis. Zijn alle deuren en ramen dicht? Hebben de planten genoeg water? Zijn alle bederfelijke eetwaren uit de koelkast gehaald? Zitten alle vervoersbewijzen (vliegtickets, treintickets,...) of de wegbeschrijving in uw handtas? Hebt u het telefoonnummer van uw ziekteverzekering of uw reisverzekering in het buitenland mee? Ja? Mooi ! Dan kan uw vakantie niet meer stuk!

Auteur: Candice Leblanc, journalist ViVio

Bron: