Tuinieren: vijf te mijden fouten

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Nuttige tips > Tuinieren: te mijden fouten

Tuinieren: vijf te mijden fouten

De voorzorgsmaatregelen vergeten

Een tuin zit boordevol valstrikken: rozen en andere struiken met doornen, planten met giftige sappen en vervelende insecten die hun kans afwachten om een onoplettende tuinier een loer te draaien. Vergeten om stevige werkhandschoenen, laarzen en een lange broek aan te trekken is om problemen vragen. Ongelukjes zijn gauw gebeurd, en ze zijn nochtans gemakkelijk te voorkomen. Wees vooral voorzichtig bij het scheren van de haag en als u struikgewas en hout verwijdert. Draag dan bij voorkeur een beschermende bril.

Een fout van formaat

Snoeien of niet, dat is de vraag. De algemene regel is: mijd in het voorjaar grote snoeiwerken. Doe het liever in de periode van november tot maart, dan rusten de planten. 's Winters snoeit u beter geen struiken die in het voorjaar in bloei staan. U zou dan ongewild alle knoppen kunnen verwijderen. Sommige heel kwetsbare planten verdragen helemaal geen snoei. Dat is onder meer het geval met de rododendron, de azalea, de magnolia, de camelia en de skimmia.

Op het verkeerde moment planten

Met uitzondering van de feestdag van de heilige Catharina - op die dag, zo heet het in de volksmond, schiet elke boom wortel - bestaat er voor elke plant een ideale periode van planten. Voor bolgewassen die in het voorjaar bloeien is dat het begin van de herfst. Voor zomerbloeiers is dat de herfst. Wacht met planten zolang er nog kans op vorst is, zowel met eenjarige als met vaste planten. Maar zie dat uw planten voor de zomer uitgeplant zijn. Rozelaars, struiken en bomen moeten tussen november en februari geplant worden. Denk er ook om dat bepaalde bloemen, zoals die van kerselaar, autosteriel zijn. Er moet in de buurt van de kerselaar dus een kerselaar van een andere soort staan om de bevruchting te doen lukken. Anders hebt u straks geen kersen op uw boom!

De zaailingen niet voorbereiden

In zijn enthousiasme stapelt de amateur-tuinier de potjes teelaarde met het zaad op elkaar... tot hij zich plots niet meer herinnert in welk potje welke plant zit. En alle scheuten lijken helaas op elkaar. Als u dus wilt vermijden dat u de tuinkers die midden in uw bloemperk verschijnt weer mag verplanten, plak dan etiketjes op de potjes! Vergeet ook niet dat sommige planten opnieuw moeten worden uitgeplant. Als u ze te vroeg in volle grond plant, bestaat de kans dat ze het niet halen.

Niet aan de dieren denken

Denk in uw oorlog tegen de "schadelijke" planten, onkruid dus, aan uw vrienden de huisdieren. We weten allemaal hoe vreselijk slakken in de tuin wel zijn, maar als uw hond de kleine blauwe korrels gaat opeten, kan hij serieuze gezondheidsproblemen krijgen. Kies liever voor producten met een middel dat honden en katten afschrikt, of, nog beter, voor natuurlijke oplossingen. Gif voor knaagdieren laat u beter helemaal links liggen. De risico's zijn gewoon te groot en het sop is de kool niet waard. Sproei ook geen insecticiden en herbiciden als de dieren in de buurt zijn, en houd ze na het sproeien enkele uren binnen tot het gevaar geweken is.

De tuin in!

U bent nu gewapend tegen de meest voorkomende fouten van de beginnende tuinier. Zet uw krabbers, schoffels, spaden, harken en snoeischaren maar aan het werk! Profiteer van de eerste warme voorjaarsdagen en geef ook uw tuin een grote lentebeurt!

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio