Deel via

Italiaanse streetfoodtrip (om duimen en vingers bij af te likken...)

August 2022
Nog op zoek naar een leuke zuiderse bestemming? Staat de Italiaanse keuken ook bovenaan jouw persoonlijke menukaart? Zet je tanden dan zeker eens in een portie lokale streetfood. Elke regio koestert z’n eigen specialiteiten. Overal proef je dus een ander, tongstrelend gerecht. We nemen je graag mee op een Italiaanse streetfoodtrip van noord naar zuid.

'La bella Italia' staat (naast zijn prachtige landschappen, natuur en steden) ook bekend voor culinaire lekkernijen. Je kan uiteraard op tal van plaatsen hoogstaand tafelen, maar ook de straat biedt heel wat betaalbaar lekkers. We doorkruisten het land op zoek naar leuke verrassingen.

Emilia-Romagna: piadina

streetfood1 Of je nu de kustlijn of het idyllische binnenland verkent: overal in Emilia-Romagna kun je een stuk piadina of piada bestellen. Dit dunne platbrood is rijkelijk belegd. Onderaan zorgt een groene basis van waterkers, witloof of snijbiet voor een kruidige toets. Wat sla en tomaat maken de piadina fris en licht. Wie houdt van een hartige maaltijd kiest voor gegrilde ui, courgette, aubergine of paprika. Helemaal bovenaan werken enkele sneetjes salami, ham, mozzarella of zachte kaas het gerecht af.
 
Tip: de perfecte match voor jouw piadina? Een glas rode wijn van de Sangiovese-druif.

foto: Piadina - ©ArchiviofotoAPTServiziEmiliaRomgna 

Sicilië: ‘u pani c’a meusa'

streetfood2 Sommige streetfoodgerechten kennen een hele geschiedenis. Zo ook de pani c’a meusa. Deze lekkernij ontstond in de middeleeuwen. In de slagerijen van Palermo werkten toen heel wat joden. Door hun geloof aanvaardden zij geen geld als betaalmiddel … maar slachtafval. Thuis kookten en frituurden ze milten, longen en zelfs luchtpijpen. Daar bereidden ze verrassende sandwichvullingen mee.
 
Vandaag bestaat de ‘u pani c’a meusa nog altijd. En dat in twee variëteiten. De ‘schittu’ verrast je met een vleugje citroen. En de ‘maritatu’ met wat smeuïge ricotta of Caciocavallo-kaas. 

foto: Pani ca' meusa - ©stijn licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Marche: olive all’ascolana

streetfood3 Verder naar het zuiden toveren chefs met de lokale Ascolano-olijf. Deze malse, groene olijf wordt op smaak gebracht in een aromatische pekel. Waarna het een vulling krijgt van varkens-, runds- en kippenvlees. Daaraan voegt de kok Parmigiano Reggiano, groenten en kruiden toe. Waarna de gevulde olijf in het frietvet verdwijnt en een krokant korstje krijgt. Ideaal als tussendoortje of als aperitief.

foto: Olive Ascolane - ©degra licensed under CC BY-NC-SA 2.0. 

Apulië: panzerotto

streetfood4 Wie door de straten van Apulië flaneert, merkt vast de geur van verse panzerotto op. Heel wat bakkerijen serveren deze plaatselijke specialiteit. Dit gefrituurde deeggerecht stilt je honger op elk moment van de dag. En dat met een hele reeks smaken. Zo kies je voor een traditionele vulling van tomaat en mozzarella. Of probeer je een combo van ricotta en gedroogde tomaat uit. Streetfood op z’n best!

foto: Panzerotto - ©Alessandro Piccoli via Pixabay 

Campanië: pizza a portafoglio

streetfood5 Geen culinaire reis door Italië zonder pizza. Aan de Tyrreense kust vonden ze een manier om deze delicatesse uit het vuistje te eten. En dat zonder je kleren te besmeuren. Ze bakken er namelijk een iets kleiner, dunner exemplaar … dat ze simpelweg opvouwen. De pizza a portafoglio ziet er daardoor uit als een portefeuille. Binnenin steekt een waanzinnig lekkere margherita- of marinaravulling. Al pakken heel wat restaurants ook uit met andere traditionele en creatieve vullingen.

foto: Pizza a portafoglio - ©regione Campania 

Aan zee: fritto misto

streetfood6 Aan de Italiaanse kust doet de geur van fritto misto je spontaan watertanden. Deze gefrituurde hapjes komen vers uit de zee en zijn immens populair. In elke stad kiezen de lokale chefs voor andere ingrediënten. Zo krijg je knapperige stukken kabeljauw, ansjovis of inktvis op je bord. Of proef je van gefrituurde garnalen of krabbenpoten.
 
Tip: installeer je bij zonsondergang op het strand en geniet zo nog meer van je fritto misto. 

foto: Gefrituurde zeevruchten - ©Matteo Carassale 

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

genesweet
misschien interessant om enkele recepten te posten? Ik ben liefhebber van de Italiaanse keuken en kook zelf veel en graag.
29/08/22 11:41 REAGEER
Catharina31
Ja, precies, waarom niet wat recepten geplaatst? Dat was de enige reden dat ik op het item klikte!
29/08/22 21:15 REAGEER
jessie veyt
Ik denk niet dat recepten het doel van dit artikel zijn. Ik heb zin om meteen naar Italië te vertrekken en daar ter plaatse te proeven.
30/08/22 10:56 REAGEER
aronjaco
Als je dat kunt moet je dat doen. Anders zouden een paar recepten welkom zijn. Niettemin , via Google of een adere zoeksite geraak je heel ver.
30/08/22 11:02 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels