De grote lenteschoonmaak: nuttige tips om het veilig te houden

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - algemeen > De grote lenteschoonmaak

De grote lenteschoonmaak: nuttige tips om het veilig te houden

Vergeet om te beginnen niet dat schoonmaakproducten, ook de dagdagelijkse, met de nodige omzichtigheid gehanteerd moeten worden, want sommige kunnen giftig zijn. Bewaar ze op een veilige plek en buiten het bereik van de kinderen. Voorzichtigheid is ook geboden bij het gebruik ervan, want dat zijn de momenten waarop de meeste ongelukken gebeuren. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzingen. Daarop staat onder meer of u al dan niet uw handen moet beschermen: bepaalde producten, vooral ontkalkingsmiddelen, irriteren namelijk de huid.

Opgelet met bleekwater!

Niet alleen producten voor ontkalking zorgen voor irritatie van de huid. Aangezien ze veel gebruikt worden in toilet en badkamer, komen ze in de buurt van een ander product dat ze te allen prijze moeten mijden: bleekwater. De zuren in ontkalkingsproducten reageren namelijk met bleekwater en geven daarbij chloordampen af. Die dampen zijn giftig voor de luchtwegen. Een prikkelend gevoel in de ogen en de keel betekent dat er gevaar is. Verlaat de plaats dan onmiddellijk en lucht ze grondig. Ook in sommige zogeheten "allesreinigers" zit bleekwater. Vandaar deze gouden regel: meng nooit verschillende schoonmaakproducten met elkaar.
Als iemand in het gezin per ongeluk een schoonmaakproduct binnenkrijgt - of het nu zuiver is of verdund -, doe hem dan niet braken en geef hem ook geen melk te drinken, zoals de volkswijsheid zeg. Uw eerste reflex moet zijn om het Antigifcentrum (070/245.245) op te bellen, met de verpakking van het bewuste product in de hand. De maatregelen die u moet nemen verschillen van product tot product en hangen van de inhoud af.

Houd uw planten in het oog!

Terwijl u met de lenteschoonmaak bezig bent, kunt u er meteen van profiteren en een inventaris van uw kamerplanten opmaken. Wist u dat sommige planten, zoals de ficus en de dieffenbachia, giftig zijn? De bladeren bevatten stoffen die de slijmvliezen kunnen irriteren (dieffenbachia) of diarree kunnen veroorzaken (ficus). Zet ze dus zeker buiten het bereik van uw kinderen… en van uw huisdieren, want ook die zijn er gevoelig voor. Experts raden aan om altijd na te gaan wat voor planten u in huis haalt. Zoek hun Latijnse naam op, het kan van pas komen bij eventueel contact met het Antigifcentrum. Op de website van het Antigifcentrum vindt u een lijst van de giftigste planten.

Nog een laatste raad in deze meimaand: wees voorzichtig met meiklokjes. Inslikken van de plant of zelfs maar het water uit de vaas kan darmproblemen veroorzaken, en bij zeer hoge dosissen zelfs hartproblemen.

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio