Correct gebruik - Dossier koelkasten en diepvriezers

Correct gebruik

Welke simpele maatregelen kan je nemen om het energieverbruik van je koelkast of diepvriezer zo laag mogelijk te houden?

Dek je voedsel goed af

Onafgedekt voedsel droogt uit en geeft daarbij vocht af. Dit kost extra elektriciteit, want een vochtige koelkast vergt meer energie dan een droge koelkast. Zorg daarom dat voedsel afgedekt is voordat je het in de koelkast zet. Plaats ook nooit warm voedsel in een koelkast maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur

Ga verstandig om met koelen en ontdooien van voedsel

Zet geen warme producten in de koelkast of diepvriezer. Laat ze eerst voldoende afkoelen en plaats ze dan pas in jouw toestel. Het ontdooien van diepgevroren voedsel doe je dan weer wel best in de koelkast. Op deze manier kan jouw koelkast de afgegeven koude gebruiken en zal ze dus minder elektriciteit nodig hebben.

Zorg voor voldoende ventilatieruimte

Voorzie 10 tot 12 centimeter ventilatieruimte aan de achterzijde van jouw koelkast.
Zo kan jouw koelkast of diepvriezer z’n warmte goed kwijt. Hoe sneller de warmte van de motor afgevoerd wordt, hoe zuiniger je toestel kan werken!

Zet jouw koelkast uit bij lange afwezigheid

Meestal plaats je in jouw koelkast producten met een beperkte houdbaarheid (fruit, zuivel, charcuterie..). Als je bv. drie weken afwezig bent, zal het overgrote deel van dit voedsel niet meer vers of bruikbaar zijn. Je kan dus beter voor je vertrek deze voedingsmiddelen nog verbruiken, zodat de koelkast leeg is en uitgeschakeld kan worden.

Efficiënt gebruik van de vakken in koelkast en diepvriezer

Gebruik de vakken in koelkast en diepvriezer correct. Plaats niet te veel in de koelkast: dit verhoogt haar energieverbruik en verkort de bewaartijd van de levensmiddelen (de koude lucht circuleert minder goed). Hou de diepvriezer daarentegen goed gevuld, eventueel door de lege ruimte op te vullen met frigoliet.

Regelmatig ontdooien

Ontdooi regelmatig de koelkast en de diepvriezer: 2 millimeter ijs doet het verbruik met 10% stijgen.

Controle van de afdichtingen

Controleer regelmatig de afdichtingen van de deuren. Vervang indien nodig de afdichtingen van de koelkast of diepvriezer. Een tussen de deur en het apparaat aangebracht vel papier moet probleemloos op zijn plaats blijven. De deur sluit goed, wanneer je een weerstand voelt als je het papier probeert weg te trekken. Anders moeten de afdichting vervangen worden. Jaarlijkse besparing: 10% van het verbruik van de koelkast, het elektrisch huishoudapparaat met het hoogste energieverbruik in de woning.

Plaatsing van het toestel

Plaats de koelkast of de diepvriezer niet te dicht bij een warmtebron zoals de oven of een radiator.
Laat 10 tot 12 cm tussen het apparaat en de muur om voldoende verluchting toe te laten. Plaats uw diepvriezer liefst in de koudste ruimte (garage of kelder).

Temperatuur van het toestel

Zorg ervoor dat de temperatuur correct staat ingesteld: 5°C volstaat om etenswaren in de koelkast te bewaren, –18°C is voldoende voor de diepvriezer. Elke graad lager verbruikt 5% meer energie en heeft eigenlijk geen nut. Installeer eventueel een thermometer om de temperatuur te controleren.

Onderhoud

Open de deuren van het toestel zo kort mogelijk. In een gezin van 4 personen wordt een gemiddelde koelkast meer dan 50 keer per dag geopend.
Wanneer je voor een langere periode afwezig bent (vakantie), maak dan de koelkast volledig leeg, haal de stekker uit het stopcontact en laat de deur openstaan.
Controleer regelmatig de dichtingen van de deur. Wanneer er zich snel ijs vormt of wanneer er vrij veel ruimte is tussen de dichtingen en je er een blad papier tussen kunt steken, sluiten de dichtingen onvoldoende en moeten ze vervangen worden.
Zorg ervoor dat de lucht achter het toestel vrij kan circuleren en neem regelmatig het stof van de roosters aan de achterkant van je koelkast. Wanneer de roosters bedekt zijn met vet en stof, werkt de hele koelkast minder goed.

 

Bron: Recupel
  Spaar uw energie