Wat doe je met jouw oude toestel? - Dossier koelkasten en diepvriezers

Waar vandaan: Interieur en Inrichting > Dossier koelkasten en diepvriezers > Wat doe je met jouw oude toestel?

Wat doe je met jouw oude toestel?

Het is belangrijk dat afgedankte toestellen apart worden ingezameld en op een verantwoorde manier worden verwerkt. Dit gebeurt door de vzw Recupel, die werd opgericht door vertegenwoordigers van de industrie waaronder Agoria en Fee.

Sinds 1 juli 2001 betaal je een bijdrage bij elke aankoop van een nieuw elektrisch of elektronisch toestel. Deze bijdrage dient integraal voor de verwerking van afgedankte huishoudelijke toestellen.

Huishoudtoestellen bestaan meestal uit een metalen behuizing, elektronica, schakelapparatuur, kabels, snoeren, draden, compressor, koelvloeistof, isolatie, ... De behuizing van de toestellen is minder schadelijk voor het milieu dan de schadelijke stoffen die ze bevat, zoals de koel- en blaasmiddelen van koelkasten en diepvriezers. Sinds 1995 is de verkoop van nieuwe en sinds 1999 ook van oude koelkasten en vriezers met (H)CFK's in Europa verboden. CFK's (Chloorfluorkoolwaterstoffen) zijn slecht afbreekbaar en dragen sterk bij tot de afbraak van de ozonlaag.

Indien je over een toestel, ouder dan 10 jaar, beschikt, zorgen de elektrohandelaar of het container park voor een duurzame verwerking (via Recupel). Beschikt je over een meer recent toestel dat niet gebruikt wordt, breng het dan naar de kringwinkel!

 

Bron: Recupel
  Spaar uw energie