Energieverbruik - Dossier koelkasten en diepvriezers

Energieverbruik

Wanneer je een huishoudtoestel koopt, mag je zeker niet alleen naar de aankoopprijs kijken. Minstens zo belangrijk zijn de verbruikskosten.

Koelkasten en diepvriezers zijn toestellen die je eigenlijk nooit kan afzetten. Aangezien zij dus constant energie verbruiken, kies je bij voorkeur een exemplaar dat zo zuinig mogelijk is.

De beste keuze hiervoor is een toestel uit de A++ klasse. Deze verbruiken maar liefst de helft minder dan een oud toestel. En dat kan een hele besparing opleveren, voor het milieu maar ook in je portemonnee! Let daarom goed op het energielabel!

Heel wat elektrische toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met een energielabel. Met dit label worden de toestellen ingedeeld in zes categorieën, gaande van 'energiezuinig' (A) tot 'zeer energieverspillend' (G). In 2004 kwamen daar voor koelkasten en diepvriezers de nog zuinigere labels A+ en A++ bij. Uiteraard doe je er best aan een toestel met A-label te kopen, zelfs als dit iets duurder is bij aanschaf. Onderstaand label geeft in de verkooppunten informatie betreffende het energieverbruik van de toestellen.

EnergielabelHet energielabel bevat volgende vermeldingen:

 • Naam of handelsmerk van de leverancier

 • Typeaanduiding van de leverancier

 • De energie-efficiëntieklasse van het apparaat op een schaal van A++ (efficiënt) tot en met G (inefficiënt). De klasse wordt vermeld op hetzelfde niveau als de van toepassing zijnde pijl. Wanneer het gaat om een toestel van de klasse A+ of A++ wordt de klasse evenwel vermeld op het hetzelfde niveau als bij een toestel van de klasse A

 • Energieverbruik, uitgedrukt in kWh per jaar

 • Inhoud van de koelruimte

 • Inhoud van de vriesruimte

  4 sterren (****): Vriesvak -18°C, geschikt voor het invriezen en langdurig bewaren van voedsel
  3 sterren (***): Vak voor langdurige bewaring -18°C, bewaart diepvriesproducten maar heeft geen invriezend vermogen
  2 sterren (**): Vak voor kortstondige bewaring -12°C, bewaart diepvriesproducten gedurende enkele weken
  1 ster (*): vak voor ijsblokjes -6°C, voor het maken van ijsblokjes en het bewaren van diepvriesproducten gedurende enkele dagen.

 • Steraanduiding van de vriesruimte

 • Eventueel: het geluidsniveau


Bron: Recupel
  Spaar uw energie