Soja, een bewuste en duurzame keuze

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja, een bewuste keuze

Soja, een bewuste en duurzame keuze

Kiezen en consumeren heeft gevolgen.
We kiezen en kopen graag voedingsmiddelen die we lekker vinden of ons een goed gevoel geven. Maar onze eetgewoontes hebben ook gevolgen waar we ons niet altijd van bewust zijn. Een toenemende bevolking betekent immers ook een grotere vraag naar voedsel – waaronder meer dierlijke eiwitten (vlees, zuivel...). De gevolgen? Ecosystemen in evenwicht worden opgeofferd om plaats te maken voor veebedrijven. De strijd om kostbaar land en ongerepte natuur neemt toe en de opwarming van de aarde gaat onophoudelijk door.

Andere keuzes maken.
De menselijke voedselketen heeft natuurlijke basiselementen nodig, zoals water en akkerland. Maar vandaag neemt vooral de veeproductie het grootste deel ervan in beslag. Toch is er ook goed nieuws: we kunnen er iets aan doen. Als je plantaardige soja-eiwitten integreert in je dagelijkse eetpatroon en ze gebruikt als een alternatief voor zuivel of dierlijke producten, dan heeft dat een grote, positieve impact op het milieu:

  • SojaOptimaler gebruik van land: 10 keer minder grond nodig.
  • Efficiënter gebruik van water: 100 keer minder water nodig.
  • Gezonder eetpatroon: betere vetzurensamenstelling, van nature zonder cholesterol.
  • Helpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde: 1 kg dierlijke eiwitten zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als 100 km autorijden.

John Robbins, schrijver van The Food Revolution: How Your Diet Can Help Save Your Life and Our World, concludeert dat soja-eiwitten een veel minder negatieve impact op het milieu en dus een waardevol voedingsmiddel zijn.

Tijd voor verandering.
Meer en meer consumenten in België, en zelfs in heel Europa, kiezen vandaag bewust. Ze kiezen voor voeding op plantaardige basis en passen hun manier van leven aan, uit bezorgdheid voor hun gezondheid en ons leefmilieu.

Producten op basis van soja maken het gemakkelijk om je eetpatroon te veranderen. Nieuwe kookboeken aanschaffen hoeft zelfs niet, want sojaproducten zijn eenvoudig in elke recept te verwerken. Zo kan je bijvoorbeeld zuivelproducten (room, melk...) vervangen door sojaproducten. Je kan bovendien kiezen voor kant-en-klare sojaproducten, of soja verwerken in je favoriete vlees- of zuivelgerechten.

 

Bron: Alpro