Soja in de menopauze

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja in de menopauze

Soja in de menopauze

Ingrijpende veranderingen in het lichaam
Voor veel vrouwen is de menopauze een periode van ingrijpende veranderingen. De daling van het oestrogeenpeil luidt het einde in van de vruchtbare periode en kan leiden tot stemmingswisselingen en een verlaagd libido. De menopauze gaat ook vaak gepaard met kwaaltjes, zoals opvliegers, nachtzweten,...

Minder kwaaltjes
Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, ontspanning en genoeg slaap zijn natuurlijke manieren waarmee vrouwen die kwaaltjes onder controle kunnen houden. Vrouwen die hun levensstijl en eetpatroon positief veranderen tijdens de menopauze, kunnen ook hun welzijn op lange termijn beïnvloeden.

De kracht van soja
Sojaproducten kunnen de symptomen van menopauzekwaaltjes beperken of helpen verzachten. Dat concludeerden researchers toen ze onderzochten waarom Aziatische vrouwen minder last hebben vanopvliegers dan Westerse vrouwen.

Soja in de menopauzeDe dagelijkse consumptie van sojaproducten blijkt hun geheime wapen. Meer specifiek de isoflavonen in de sojaboon blijken zeer actieve bestanddelen.

Onderzoek leert dat de consumptie van 2 à 3 sojaproducten per dag al een verschil kan maken. En hoewel de ongemakken van de menopauze van vrij korte duur zijn, toch kunnen de hormonale veranderingen wel langdurige gevolgen hebben op de gezondheid. Tijdens en na de overgang kan bijvoorbeeld het cholesterolgehalte stijgen. Hier kan ook soja hulp bieden. Klik hier om meer te lezen over Soja en cholesterol.

Daarnaast vindt er ook sneller botafbraak plaats. Hierdoor worden de botten broos en breekbaar. Tijdens de overgang is het dan ook belangrijk voldoende calciumrijke voedingsmiddelen op het menu te zetten.
Klik hier om meer te lezen over Soja en osteoporose.

Het is voor vrouwen dus belangrijk om voor, tijdens en na de menopauze zo goed mogelijk voor hun gezondheid te zorgen.

 

Bron: Alpro