Soja en lactose-intolerantie

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja en lactose-intolerantie

Soja en lactose-intolerantie

De sojaproducten zijn 100% plantaardig. Ze bevatten dus van nature geen lactose.

Wat is lactose-intolerantie?
Bij lacotse-intolerantie wordt lactose (melksuiker) niet verdragen. Normaal gezien wordt lactose in de darm verteerd door het enzym lactase. Het enzym lactase zal de lactose in de dunne darm afbreken tot kleinere deeltjes. Deze kleinere deeltjes kunnen dan via de darmwand opgenomen worden.

Bij het ouder worden kan de lactase-activiteit verminderen of is het enzym lactase in onvoldoende mate of niet aanwezig. Dan wordt de lactose niet of onvoldoende afgebroken. De niet afgebroken lactose zal in de darm gaan gisten en er kunnen allerlei klachten ontstaan. Treden deze klachten op na het drinken van 1 of 2 glazen koemelk (bevat lactose) dan spreekt men van lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie kan eveneens tijdelijk voorkomen bij bijvoorbeeld diarree of een darmoperatie.

Door het weglaten van voedingsmiddelen met lactose zullen de klachten verdwijnen. Sojaproducten bevatten van nature geen lactose.

Symptomen?
Doordat de lactose in de darm gaat gisten, zullen gassen vrijkomen. Dit kan leiden tot een opgezette buik, darmkrampen en winderigheid.

Behandeling?
Lactose komt voor in koemelk en in producten waarin koemelk verwerkt is. Door het weglaten van deze voedingsmiddelen zullen de klachten verdwijnen. Sojaproducten zijn van nature lactosevrij en kunnen zonder problemen worden ingebouwd in een lactosevrije voeding.

Bron: Alpro