Soja in een gezonde voeding

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja in een gezonde voeding.

Soja in een gezonde voeding

Soja, lekker én gezond. De juiste balans vinden tussen lekkere en gezonde voeding, is niet altijd gemakkelijk, maar sojaproducten kunnen meer dan een handje helpen. Een evenwichtige voeding bestaat uit de aanbevolen hoeveelheden uit elke voedingsgroep van de voedingsdriehoek. Sojabonen bevatten van nature een rijkdom aan hoogwaardige eiwitten, vezels, essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder omega-6, vitaminen en mineralen. Zo helpen ze de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen te vervullen.

1/ Arm aan verzadigde vetzuren
In een gezonde voeding dienen we de hoeveelheid verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te beperken. Verzadigde vetzuren worden ook “slechte” vetten genoemd omdat ze onze cholesterol kunnen doen stijgen. Sojaproducten bevatten van nature een laag gehalte verzadigde vetzuren.

2/ Bevat van nature omega-6
Sojaproducten bevatten meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuren, die een belangrijke rol spelen in elke levensfase.

Soja in een gezonde voedingMeervoudig onverzadigde vetzuren worden ook “goede” vetzuren genoemd omdat ze een positieve invloed hebben op onze gezondheid.Omega 6 is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam, maar ons lichaam kan deze zelf niet aanmaken.Ze moeten dus via onze voeding aangebracht worden

 3/ 0% cholesterol
Beeld u eens in… lekkere, frisse drankjes en voedingsmiddelen die 100% cholesterolvrij zijn… Dát is soja! U kunt naar hartenlust van alle sojaproducten genieten en hoeft zich geen zorgen te maken over cholesterolopname. Heerlijk toch?

Klik hier om meer te lezen over Soja en cholesterol.

Soja in een gezonde voeding4/ Bevat hoogwaardige eiwitten
De kwaliteit van soja-eiwitten is evenwaardig aan de eiwitten uit melk of dierlijke producten. Soja-eiwitten bevatten namelijk elk van de 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten deze dus uit onze voeding halen. Sojadrinks vormen daarom het enige volwaardig plantaardig alternatief voor koemelk.

5/ Bevat geen lactose
Bij lactose-intolerantie wordt lactose (melksuiker) niet verdragen. Door het weglaten van voedingsmiddelen met lactose zullen de klachten verdwijnen.
Sojaproducten bevatten van nature geen lactose.

Klik hier om meer te lezen over Soja en lactose-intolerantie.

6/ Isoflavonen
Sojaproducten bevatten van nature isoflavonen. Isoflavonen zijn natuurlijke plantaardige bestanddelen, die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidsvoordelen van soja in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

 

Bron: Alpro