Soja en osteoporose

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja en osteoporose

Soja en osteoporose

Gezonde botten? Een gezonde levensstijl!
Of je stevige botten hebt, wordt deels genetisch bepaald, zoals de afmetingen en de dichtheid ervan. Of je botten gezond zijn én blijven, hangt meer af van jouw manier van leven. Beweeg je regelmatig? Eet je evenwichtig? Zorg je voor voldoende calciumhoudende voeding? Rook je niet en drink je niet al te veel alcohol? Het heeft allemaal invloed op de gezondheid van het skelet.

Leeftijd speelt een rol.
Calcium is een essentiële voedingsstof in onze dagelijkse voeding en blijft ook met het ouder worden belangrijk voor een gezond bottenstel. De maximale botmassa wordt bereikt wanneer we rond de 20 lentes tellen. Eens tussen 30 en 50 probeert het lichaam de aanmaak van botweefsel in evenwicht te houden maar neemt het vaak geleidelijk af. Vooral vrouwen in de menopauze zijn gevoelig voor osteoporose, een kwaal waarbij botten breekbaar en poreus worden. Één op de drie vrouwen ouder dan 50 loopt zelfs breuken op als gevolg van een val door een verzwakt beendergestel. Daarbij komen vooral breuken in de heup of bekken, de ruggengraat of polsen voor. Bij mannen is dit ongeveer één op vijf.

Soja helpt een handje.
Soja en osteoporoseVerzwakte botten op latere leeftijd kan je nu al vermijden door gezond te eten. Zet bijvoorbeeld voldoende soja op het menu. Met zijn unieke voedingssamenstelling heeft soja een positieve invloed op de gezondheid van onze botten. Een Chinees onderzoek toonde aan dat vrouwen na de menopauze die dagelijks soja-eiwitten op het menu zetten, 30% minder risico lopen op botbreuken.

De rijkdom aan calcium en de actieve isoflavonen in sojabonen kunnen namelijk het verlies van botweefsel beperken en de botopbouw bevorderen.

Sojadrinks, lekker gezond!
Sojadranken verrijkt met calcium bevatten dezelfde hoeveelheid calcium als koemelk. Daardoor zijn ze geschikt als alternatief voor melk; zowel als drankje, tussendoortje en als ingrediënt tijdens het koken.

Ook zonlicht is onontbeerlijk.
Voor gezonde botten is ook vitamine D essentieel. Het helpt ons lichaam om calcium op te nemen uit onze voeding. Die vitamine wordt in het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen, joggen en tuinieren, zijn dus allemaal bijzonder versterkend.

Bron: Alpro